Efteling moet flinke schadevergoeding betalen

De Efteling moet een flink bedrag aan schadevergoeding betalen aan de rechthebbende van de muziek van de attractie “Moniseur Cannibale”. De Efteling heeft de muziek in het park wonrechtmatig gebruikt. Ook moet het park de verkoop van de muziek staken op last van een forse dwangsom.

Door Caspar Bottemanne

Het populaire sprookjespark de Efteling heeft de afgelopen jaren veel kritiek ontvangen op de attractie “Monsieur Cannibale”. Misschien heb je al in het nieuws voorbij zien komen dat de attractie gaat verdwijnen uit het sprookjespark. Hiermee zijn de problemen die de attractie omgeven de afgelopen jaren niet voorbij. De eigenaar van de muziek die wordt gedraaid bij de attractie heeft namelijk een forse schadevergoeding geëist tegen de Efteling vanwege het onjuist gebruik van de muziek.

De muziek die kenmerkend is voor “Monsieur Cannibale” mag worden afgespeeld bij de attractie zelf, echter heeft de Efteling de muziek ook op andere plekken gebruikt. Zo worden stukjes van de muziek gebruikt in de muziekcompositie die wordt afgespeeld bij de waterattractie Aquanura. Dit is volgens de eiser, het Franse bedrijf Prosadis, niet toegestaan. Naast deze eis wordt ook gesteld dat de muziek onrechtmatig is verkocht door de Efteling. De muziek is namelijk jarenlang op CD’s verkocht, de laatste jaren wordt het ook aangeboden op online streamingsdiensten zoals Spotify en Deezer.

Veroordeling en beoordeling

De rechter gaat in de meeste eisen van Prosadis mee. De Efteling krijgt enkele stevige veroordelingen voor de kiezen. Ten eerste dient de Efteling alle fysieke reproducties en online aanbiedingen van de muziek uit de handel te halen. Ten tweede dient de Efteling ook een compleet overzicht aan Prosadis te geven van de winsten die zijn behaald met de verkoop van de muziek zodat een concrete schadevergoeding kan worden gemaakt op basis van de gerealiseerde winst. Ten derde mag de Efteling de muziek bij de watershow Aquanura niet meer gebruiken. Ook mag de medley die is gemaakt voor de watershow niet meer worden verkocht of aangeboden zolang muziek van “Monsieur Cannibale” wordt gebruikt.

De eisers moeten aan de hand van de winstoverzichten eerst bepalen wat de exacte schadevergoedingseis is. Op basis van deze eis zal de rechter later bepalen wat de daadwerkelijke schadevergoeding wordt. Tot die tijd moet de Efteling wel meer dan 20.000 euro betalen aan proceskosten aan de zijde van de eisers.

De uitspraak vindt je hier