Eerste misdaad in de ruimte

NASA-astronaute Anne McClain pleegde mogelijk de eerste misdaad ooit in de ruimte. Zij wordt verdacht van identiteitsfraude en het ongeoorloofd bekijken van de bankrekening van haar ex-vrouw. Deze overtredingen zouden hebben plaatsgevonden op het ruimtestation ISS, hier woonde Anne McClain van december 2018 tot juni 2019.

Door Bibi Santpoort

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA doet onderzoek naar de mogelijk gepleegde overtredingen van Anne McClain. De astronaute werkte in het ruimtestation ISS aan honderden wetenschappelijke experimenten. Ook voerde zij twee ruimtewandelingen uit.

McClain zou tijdens haar tijd op de ISS identiteitsfraude hebben gepleegd en ongeoorloofd de bankrekening van haar ex-vrouw hebben bekeken.

Een paar maanden voor de missie van McClain vroeg haar toenmalige vrouw een scheiding aan. Tijdens de ruimtevaartmissie viel het de ex-vrouw op dat McClain op de hoogte was van recente aankopen die zij had gedaan. Zij diende daarom een klacht in bij de inspecteur-generaal van de NASA. De inspecteur-generaal moet vaststellen of er sprake is van een delict. Mocht dit zo zijn dan is dit het eerste delict in de ruimte en kan er een rechtszaak volgen.

De astronaute verklaarde dat zij inderdaad op een computer van NASA de bankrekening heeft bekeken. Echter, stelde zij dat het nog gezamenlijke bankrekeningen waren en dat zij dus niet in overtreding was. Ook is er geen geld overgemaakt van de bankrekening.

Delict in de ruimte

Mocht het tot een proces komen, dan zou dit het eerste proces zijn over een delict in de ruimte. Dit maakt de rechtszaak uitdagend, gezien er geen eerdere rechtspraak is. Wel is de wet ook in de ruimte van toepassing. Er zijn ook al zaken geweest die juristen hebben behandeld, bijvoorbeeld een zaak in 2013 waarbij een Russische satelliet beschadigd werd door een rondvliegend restant van een Chinese satelliet.

Wel verwacht men dat er zich in de toekomst vaker zaken zullen voordoen in de ruimte. En dat er misschien ook wel meer rechtszaken zullen volgen. Dit komt omdat er in de toekomst meer ruimte toerisme zal plaatsvinden.