Online gokken wordt ook in Nederland legaal. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de wet ‘Kansspelen op afstand’, die de legalisering van gokken op het internet mogelijk maakt. Volgens het kabinet wordt het nu mogelijk om duidelijke regels op te stellen voor gokwebsites en deze te handhaven. Onder strikte voorwaarden zal de Kansspelautoriteit vanaf medio 2020 vergunningen aan aanbieders verlenen.
Door Kirsten Rolloos
Vorig jaar stond Het Rechtenstudentje al stil bij het feit dat het online gokken in Nederland als een van de weinige landen in Europa nog niet is gelegaliseerd. Inmiddels is dit verleden tijd: de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet Kansspelen op Afstand, waardoor online gokken ook in Nederland mogelijk wordt. Hoewel een ruime meerderheid voor de wetswijziging stemde, was de coalitie in de senaat verdeeld. Onder andere de regeringspartijen CDA en ChristenUnie denken dat het aantal gokverslaafden door deze wetswijziging alleen maar zal toenemen.
Volgens minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker zorgt de wetswijziging er juist voor dat kansspelen online op een verantwoorde manier kunnen worden gespeeld. Vorig jaar gokten 1,8 miljoen Nederlanders tegen betaling op internet, meestal op illegale buitenlandse sites. Zonder toezicht op die aanbieders is het niet bekend of de aanbieder zich schuldig maakt aan fraude en witwassen en of er voldoende maatregelen zijn getroffen om kansspelverslaving te voorkomen. Door de wetswijziging wordt het aanbod gereguleerd, zodat spelers een veilig aanbod kan worden aangeboden. Aanbieders die een vergunning krijgen moeten spelers beter in de gaten houden. Wanneer spelers te lang spelen of veel geld inzetten moeten de aanbieders deze spelers waarschuwen. Daarnaast kunnen aanbieders verplicht worden geld te storten in een fonds dat gokverslaving moet tegengaan.
Verslavingscentrum Jellinek zegt voorzichtig voorstander te zijn van de wetswijziging. Enerzijds is Jellinek blij dat er zicht is op een gereguleerde online gokmarkt. Anderzijds maakt Floor van Bakkum van Jellinek zich zorgen over de marketing voor de gokwebsites. GroenLinks pleitte ervoor om reclame voor toekomstige legale goksites te verbieden. Het kabinet wil reclame echter niet verbieden om mensen naar het nieuwe legale aanbod te verleiden. Volgens Van Bakkum is het risico wel dat je ook nieuwe spelers aanzuigt, waardoor het aantal problematische spelers verder kan toenemen.
De eerste vergunningen zullen vanaf medio 2020 worden verleend, wanneer de vergunningsvoorwaarden zijn uitgewerkt.