Eerste Europese AI-wet met ruime meerderheid aangenomen

Het Europees Parlement heeft deze week de eerste AI-wet aangenomen. Het is wereldwijd het eerste juridische kader dat het gebruik van kunstmatige intelligentie moet reguleren.

De wet werd met een ruime meerderheid aangenomen: 523 EU-parlementariërs stemden voor de wet, 46 van hen stemden tegen. In mei van dit jaar wordt de definitieve wet gepubliceerd, daarna worden de regels gefaseerd ingevoerd. In mei 2026 gaan de laatste regels in.

Boetes en niveaus

Wat betekent dit voor de praktijk? De AI-systemen zullen worden ingedeeld in vier risicoprofielen, variërend van een laag risico tot onacceptabel. Een voorbeeld van een AI-systeem met een te hoog – en daarmee onacceptabel – risiconiveau is bijvoorbeeld het geven van een sociale score aan burgers op basis van hun gedrag. Daarentegen heeft bijvoorbeeld een AI-systeem voor een spamfilter in mailapps een lage score.

Ook moet rekening worden gehouden met zaken als discriminatie. Zo kan een AI-systeem dat algoritmes gebruikt om cv’s van sollicitanten door te spitten een acceptabel risico hebben, maar deze moet wel aan diverse regels voldoen om discriminatie te voorkomen.

Eventuele boetes voor het overtreden van de AI-wet zijn overigens niet mals: deze kunnen – afhankelijk van de overtreding en grootte van een organisatie – maximaal 35 miljoen euro of maximaal zeven procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf bedragen.

Lees ook: De Europese benadering van artificiële intelligentie