Eerste ‘corona-rechtszaken’ zijn een feit

Twee celstraffen en een taakstraf; zelfs ons rechtssysteem is inmiddels niet meer veilig voor het coronavirus.

In de eerste zaak hoestte een 23-jarige man uit Noordwijkerhout in de nacht van 17 op 18 maart twee agenten opzettelijk in hun gezicht nadat ze hem hadden aangehouden voor een alcoholcontrole. Vervolgens riep hij dat hij het coronavirus had. Bedreiging met zwaar lichamelijk letsel, aldus de rechter. Het leverde de man een gevangenisstraf van tien weken op, waarvan twee voorwaardelijk. Daarnaast moet hij beide agenten een schadevergoeding van 350 euro betalen.

De tweede zaak draaide om een 49-jarige Utrechtse vrouw, die een gevangenisstraf van vier weken kreeg, waarvan twee voorwaardelijk. Ze spuugde in dronken toestand een agent in het gezicht, waarna ook zij riep dat ze corona had. De rechtbank achtte bedreiging van een agent met de dood en mishandeling bewezen.

In de derde zaak bleef het bij een taakstraf. Een 38-jarige man uit Lelystad werd daarbij veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur voor het bespugen van een supermarktmanager. De manager hield de man tegen omdat hij na sluitingstijd nog bier wilde komen halen en dat werd hem niet dank afgenomen.

Vervolging

Hoe zit het eigenlijk met mensen die zich niet houden aan de regelgeving rondom het coronavirus, kunnen zij worden vervolgd? Ja, aldus strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot in een ingezonden brief in de Leeuwarder Courant. ‘Indien iemand aanmerkelijk onvoorzichtig of nalatig met zijn infectie omgaat en daardoor een ander besmet, loopt hij of zij het risico te worden vervolgd voor zwaar lichamelijk letsel of – nog erger – dood door schuld,’ schrijft hij. Van der Goot verwijst daarbij onder meer naar de bekende HIV-jurisprudentie.

In een notendop moet worden gedacht aan de volgende straffen:

  • Gaat een besmet persoon onvoorzichtig of nalatig om met zijn infectie, dan kan hij worden vervolgd voor dood door schuld. Hier staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op.
  • Onttrekt iemand met het coronavirus zich aan gedwongen isolatie, dan moet diegene rekening houden met een gevangenisstraf van maximaal vier jaar of een geldboete van maximaal 87.000 euro.
  • Artsen die een coronabesmetting niet melden bij zorginstanties kunnen rekenen op maximaal twee maanden cel of een geldboete van ruim vierduizend euro. In het geval van het coronavirus geldt hun geheimhoudingsplicht namelijk niet.
  • Ook mensen die tijdens noodverordeningen – denk aan de situatie waarin we in lockdown zitten – aanwijzingen van politie en toezichthouders niet opvolgen, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd.