Een op de vijf mensen gaat in verzet tegen coronaboete

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat een op de vijf mensen die een coronaboete heeft gekregen, in verzet gaat. Tegen 3.014 van de 15.530 strafbeschikkingen die zijn uitgevaardigd wegens het overtreden van de noodverordening rondom corona, is inmiddels verzet aangetekend.

Door Rose-Marie Mühren

Sinds het begin van de coronacrisis zijn in totaal 22.280 overtredingen van de regionale noodverordeningen rondom corona geconstateerd, die in 15.530 gevallen tot een strafbeschikking hebben geleid. Personen die een strafbeschikking krijgen, krijgen een straf zonder tussenkomst van de rechter. Het OM kan bijvoorbeeld een geldboete of taakstraf opleggen. Ook kan een strafbeschikking zorgen voor een aantekening op het strafblad. Wanneer verzet wordt ingesteld, oordeelt de rechter over de zaak of kan het OM de strafbeschikking intrekken.

Vooral politieagenten slachtoffers

Het OM meldt verder dat sinds het begin van de coronacrisis tot de peildatum 28 juni in totaal 294 misdrijven zijn binnengekomen die te maken hebben met het coronavirus. In de meeste gevallen gaat het om bedreigingen. Vooral politieagenten waren het slachtoffer.

In totaal zijn er in de misdrijfzaken 220 verdachten gedagvaard. Elf mensen hebben een boete of taakstraf opgelegd gekregen en in één zaak is een transactie aangeboden. Daarnaast zijn 34 van de zaken geseponeerd, meestal vanwege gebrek aan bewijs. In 28 zaken moet het OM nog beslissen.