Een gevangenis zonder muren, een goed idee voor Nederland?

Het idee van een gevangeniseiland is niet nieuw, al eeuwenlang passen we deze methode van opsluiting toe om gevangenen (tijdelijk) uit onze samenleving te halen. Napoleon werd verbannen naar Sint Helena, Nelson Mandela zat vast op Robbeneiland en Australië diende een tijdlang als strafkolonie onder de Engelsen.

Ook een gevangeniseiland, maar met een andere insteek, is het Noorse ‘Bastøy’. Het eiland, dat vroeger berucht was vanwege het huiveringwekkende jongensinternaat dat zich daar bevond, heeft tegenwoordig de reputatie van de beste gevangenis ter wereld. De gevangenen lopen hier vrij rond, mogen arbeid verrichten en slapen in kleine groepen in vrijstaande huizen.

Overigens is ook dat principe niet uniek, want in Uruguay en de Filipijnen bestaan vergelijkbare ‘open gevangenissen’, al gaat het daar om dorpen in plaats van een eiland. Het idee daarachter? Zorgen dat de link met de samenleving behouden blijft, want ooit keert het merendeel van de gedetineerden weer terug in de maatschappij.

En dat roept een vraag op: het werkt in Noorwegen, Uruguay en de Filipijnen, zou zo’n open gevangenis in de vorm van een eiland, dorp of afgebakend gebied ook in Nederland werken? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening, dus laat je vooral horen en vul de enquête in. Kost maar twee minuutjes, maar geeft een goed beeld van hoe rechtenstudenten over deze kwestie denken!