DUO doet aangifte: website claimt studieschuld te kunnen verwijderen

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat aangifte doen tegen Diploma Nederland. Diploma Nederland claimt tegen betaling studieschulden te kunnen aflossen. De website rekent tien procent van het totaal openstaande bedrag per ‘verdwenen’ schuld. Volgens DUO en het ministerie van Onderwijs is hier sprake van oplichting.

Door Rose-Marie Mühren

Diploma Nederland beweert dat hun team elke studielening binnen drie dagen kan laten verdwijnen. Betalen kan alleen per bitcoin. Op de website van Diploma Nederland zijn ook nepdiploma’s voor het voortgezet onderwijs te koop. Het is onduidelijk of het bedrijf überhaupt in staat is om studieschulden te wissen, of dat het een poging is om geld te verdienen zonder resultaat.

Reactie DUO

Op zijn website waarschuwt DUO studenten die bezig zijn met het aflossen van hun studieschuld om niet in zee te gaan met Diploma Nederland. Verder geeft DUO aan dat er geen corrupte medewerkers bij DUO actief zijn die diploma’s vervalsen en studieschulden uitwissen. Er zijn extra controles uitgevoerd en hieruit is opnieuw gebleken dat er geen onrechtmatige transacties hebben plaatsgevonden, zo vermeldt de website.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs heeft laten weten dat de systemen van DUO volgens de ‘hoogste standaard’ worden beveiligd. Ook is het volgens hem duidelijk dat de beheerders van Diploma Nederland oplichters zijn. Dat het hoogstwaarschijnlijk om oplichting gaat, blijkt ook uit foto’s die op de website worden geplaatst van ‘klanten’. Zo blijkt een foto van ene ‘Florian V.’ de foto te zijn van een Franse diabetesonderzoeker met een andere naam.

Inmiddels is de website van Diploma Nederland offline gehaald.