Duitser eist 25.000 euro van de Duitse spoorwegen voor gehoorbeschadiging

In juli 2017 nam een man met de Duitse nationaliteit een regionale trein van Düsseldorf naar Keulen. Het was erg druk op het perron en de conducteur hield daarom de deuren voor reizigers open. De Duitser liep gehoorschade op doordat er zeer dichtbij zijn oor gefloten werd. Hiervoor stelt hij de Duitse spoorwegen aansprakelijk, met als eis een schadevergoeding van 25.000 euro.

Door Julia Verschoor

De Duitser stelt dat hij door het fluitje ernstige gehoorschade heeft opgelopen. Het fluitje zou zich op nog geen tien centimeter afstand van de man zijn linkeroor bevinden. Hij verklaarde in Duitse media: ‘Alsof er een rotje bij mijn oor ontplofte’.

Sinds het voorval draagt de man een gehoorapparaat. Het is onduidelijk hoe hard het fluitgeluid precies was. Vermoedelijk gaat het om zo’n 95 decibel. Geluiden vanaf tachtig decibel kunnen schadelijk zijn. Een soortgelijk geval gebeurde in mei 2017 bij de Belgische premier Michel. Hij liep gehoorschade op doordat de Belgische prinses Astrid vlakbij hem een startschot voor een hardloopwedstrijd loste. Het is niet duidelijk of juridische stappen zijn ondernomen.

De Duitse rechtbank moet zich nog over de eis buigen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Zie ook dit bericht waarbij een Britse violist een zaak tegen het Royal Opera House won. Het gerechtshof in Engeland achtte het orkest aansprakelijk voor de gehoorschade die de violist opliep tijdens een repetitie. Daar was echter sprake van langdurige blootstelling waarbij het ook ging om een werkgever-werknemer relatie.