Drugscriminaliteit in Amsterdam vergt strenge aanpak

Eind augustus verscheen het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’, samengesteld door journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops. In opdracht van burgemeester Halsema werden de pijnpunten van de alsmaar groeiende drugscriminaliteit in Amsterdam uitgelicht. Uit dit rapport blijkt onder andere dat het kabinet een groter budget moet vrijmaken om de drugscriminaliteit aan te pakken. Ook wordt sterk aanbevolen om een beleid voor de langere termijn te ontwikkelen.

Door Douae Youssef

Het onderzoek voorafgaand aan het rapport werd in een periode van zes maanden uitgevoerd. Dit resulteerde in het vaststellen van de grote problemen die de drugscriminaliteit in Amsterdam met zich meebrengt. Zo werd door middel van een nieuwe meetmethode van het KWR (het onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de kwaliteit van het water in Nederland) ruim twee kilo -in versneden vorm zelfs vier kilo- aan sporen zuivere cocaïne gevonden in het Amsterdamse water.

Gezien het feit dat de waarde van een gram cocaïne rond de 50 euro ligt, kan worden vastgesteld dat er jaarlijks voor een bedrag van ruim 75.000 miljoen euro cocaïne wordt gebruikt. In de cocaïnehandel zelf zouden miljarden euro’s omgaan, gezien het feit dat het zeer eenvoudig zou zijn om aan cocaïne te komen in Amsterdam. De drug wordt tegenwoordig simpel door middel van een rijvoertuig afgeleverd tot aan de deur.

Een ander gevolg van de groeiende drugscriminaliteit is dat deze gepaard gaat met veel liquidaties in de hoofdstad. Sinds 2015 zijn al tientallen mensen geliquideerd en vergismoorden gepleegd. Het effectief bestrijden van de drugshandel zou al te lang verwaarloosd zijn in Nederland. Dit komt mede doordat partijen zoals politie, gemeentelijke diensten en dergelijke te vaak langs elkaar heen werken om de drugscriminaliteit aan te pakken. Bovenstaande maakt het lastiger om grip te krijgen op wat precies waar gebeurt en wat nou de beste aanpak is als het gaat om het terugdringen van de drugscriminaliteit.

Aanpak

Tops en Tromp doen diverse aanbevelingen in het rapport. Zo zullen politie, justitie, gemeente en het Rijk daadwerkelijk verstrekkende maatregelen moeten nemen om de drugscriminaliteit op effectieve wijze te bestrijden. Ook moet er opgetreden worden tegen het aantal groeiende jonge criminelen, aangezien zelfs kinderen van tien jaar oud op de uitkijk zouden worden gezet in de drugswereld. Er zou een flinke hoeveelheid jongeren zijn die voor een paar duizend euro bereid zijn om mensen te liquideren. Kortom, in het rapport worden veel alarmerende bevindingen gedaan.

Voor de aanpak van de drugshandel zal op zijn minst tien tot vijftien jaar nodig zijn. Burgemeester Halsema stelt dat de aanpak veel uithoudingsvermogen en gezamenlijke toewijding vergt. In het voorjaar zou al extra geld vrijgemaakt zijn voor een project (het Amsterdams Programma Drugs) dat moet leiden tot een allesomvattende aanpak van de drugshandel.