Dronten vraagt studenten gestolen verkeersborden in te leveren

Het is onder studenten een bekende grap: het meenemen van verkeersborden. Gemeenten zijn hier echter minder fan van. Zo ook in Dronten, waar de gemeente iets op deze grappen bedacht heeft. Inwoners van Dronten kunnen nu namelijk zonder straf de borden inleveren.

Door Noortje Figee

De actie is opgezet door de gemeente, in samenwerking met de Aeres Hogeschool en aangesloten studentenverenigingen. In Dronten zijn in een korte tijd veel verkeersborden, wegwijzers en straatnaamborden gestolen. Straatnaamborden zijn populair bij studentenhuizen, omdat de naam van het studentenhuis vaak wordt vernoemd naar de straat waarin het staat.

Handhaven

Een bord, inclusief het plaatsen, kost per stuk een paar honderd euro. Dat kost de gemeente dus veel geld. Door de actie kunnen inwoners van Dronten de borden nu straffeloos inleveren. Daarna gaat de gemeente handhaven. Burgemeester Gebben: “Je hebt dan de gelegenheid gehad om ze in te leveren en ze hangen er nog. Dan gaan we kijken of er sprake is van een strafbaar feit en of we aangifte kunnen doen.” De burgemeester hoopt dat de inwoners gehoor geven aan de oproep.

Gevaarlijke situaties

Dat het stelen van de verkeersborden de gemeente veel geld kost, is niets nieuws. In Nederland staan er zo’n zes miljoen verkeersborden. Daarvan worden er jaarlijks 10.000 gestolen. Als er dan per bord een paar honderd euro moet worden uitgegeven, is dat een grote kostenpost.

De kosten zijn niet het enige probleem. “Vanaf juli 2022 moeten alle auto’s die van de band rollen het Intelligent Speed Adaptation systeem bevatten. Het verkeersbord wordt daarmee leidend,” aldus Jacques Goddijn van HR Groep verkeersbordenleverancier. Dit systeem houdt in dat auto’s verkeersborden die gaan over snelheid kunnen lezen. Als een bestuurder te hard rijdt, informeert het systeem hem hierover. Als er echter geen verkeersbord staat, kan men te hard of te zacht rijden zonder dat het systeem ingrijpt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.