Doorbraak zaak Nicky Verstappen: DNA-match gevonden, jacht geopend

In een persconferentie van het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg werd vandaag bekend gemaakt dat er een DNA-match is gevonden in de moordzaak op de elfjarige Nicky Verstappen.

Officier van justitie Jan Eland meldde tijdens de persconferentie dat op 8 juni jongstleden een een-op-een DNA-match is gevonden met een 55-jarige man, die sindsdien officieel is aangemerkt als hoofdverdachte. Hij woonde in 1998 in de Limburgse gemeente Simpelveld en heeft verder geen enkele connectie met Nicky.

De man gaf nooit gehoor aan oproepen voor het vrijwillig afstaan van DNA. Wel werd hij tweemaal als toevallige passant op de Brunssummerheide gehoord. Toen werden geen aanwijzingen van zijn betrokkenheid gevonden. Via een DNA-verwantschapsonderzoek werd uiteindelijk toch een match gevonden.

Vermist

Het Openbaar Ministerie weet wie de man is, maar niet waar hij verblijft. Hij vertrok in oktober 2017 naar het buitenland en is sinds april 2018 als vermist opgegeven door zijn familie. Het laatste wat zij weten is dat de man een rondreis maakte door Frankrijk. In het huisje waar hij verbleef, werd hij door de politie niet aangetroffen. De agenten namen de aanwezige spullen in de woning in beslag. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de man nog leeft, een Europees aanhoudingsbevel loopt.

Jos Brech

Profiel verdachte

De man om wie het gaat, heet Jos Brech (1962). Tijdens de moord op Nicky Verstappen was hij 35 jaar. Hij was actief bij de scouting en werkte enkele jaren bij een kinderdagverblijf. In 1987, in het geboortejaar van Verstappen, was hij verdachte bij een zedenmisdrijf. Die zaak werd geseponeerd.

Moordzaak

De elfjarige Verstappen verdween op maandag 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in Limburg. De volgende avond werd hij dood aangetroffen in de buurt van het kamp. De dader werd nooit gevonden. Wel kwamen in de afgelopen twintig jaar een aantal mannen in beeld als moordenaar van Nicky.

In deze zaak werd het grootste DNA verwantsschapsonderzoek ooit in Nederland uitgevoerd. Duizenden mannen – waaronder 21.500 afgelopen februari en 1.500 afgelopen oktober – werden opgeroepen om vrijwillig DNA af te staan.

Lees ook: ‘Ervaren bushcrafter en zacht van karakter’: dit is verdachte Jos Brech