Documentaire over Nicky Verstappen mag worden uitgezonden

De documentaire over Nicky Verstappen mag worden uitgezonden, dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. In een kort geding wilde Jos B. voorkomen dat de docu op RTL zou worden vertoond.

Volgens B. wordt hij in de documentaire ten onrechte als dader neergezet, terwijl hij nog steeds verdachte is. Hoewel hij eerder deze maand tot 12,5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, zijn zowel hij als het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan.

De documentaire laat drie jaar onderzoek zien in de zaak van Nicky Verstappen.  De documentairemaker No Pictures Please, opgericht door presentator Ewout Genemans en RTL, liep drie jaar lang mee met het rechercheteam dat aan de zaak werkte. Dat startte al voordat B. in beeld was.

Voldoende beschermd

Volgens de rechter is de privacy van B. voldoende beschermd. Hij komt niet herkenbaar in beeld en hij wordt voldoende duidelijk als verdachte aangemerkt. Daarnaast wordt in de documentaire benoemd dat er nog een hoger beroep loopt. De advocaat van B. zei tijdens het kort geding nog dat B. tijdens een uitzending van het televisieprogramma Beau driemaal ‘dader’ in plaats van ‘verdachte’ werd genoemd en dat de “sfeermakende documentaire met tranen en muziek eronder” een inbreuk zou zijn op de persoonlijke levenssfeer van B. Daarnaast zo de documentaire een schending van de onschuldpresumptie opleveren. De rechter gaat daar dus niet in mee.

De tweedelige documentaire De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek wordt op zondag 29 november om 21.15 uur en op maandag 30 november om 20.30 uur getoond op RTL 4.

Lees ook: Film over Deventer Moordzaak in de maak