DNA-Doorbraak

Een doorbraak in bewijsvoering aan de hand van DNA: in de 25 jaar oude moordzaak Milica van Doorn is een man aangehouden doordat een familielid van de verdachte DNA heeft afgestaan. De verdachte zelf weigerde bij grootschalig onderzoek zijn DNA af te staan. Toen hij later werd aangehouden en hij verplicht zijn DNA moest afstaan, bleek er een match te zijn.

Door Jolein Rijkers

De 19-jarige Milica van Doorn werd in juni 1992 dood gevonden in een vijver in Zaandam. Ze was verkracht en vermoord. Bij het onderzoek werd DNA op haar lichaam gevonden, maar tot dusver was er geen match. Dankzij nieuwe wetgeving en moderne technieken kon wel vastgesteld worden dat het moest gaan om een dader van Turkse komaf. De politie riep daarom ruim 130 Turkse mannen op om vrijwillig hun DNA af te staan. De verdachte was één van de twee mannen die niet aan het onderzoek wilde meewerken. Echter, hij kon alsnog worden getraceerd omdat iemand in zijn familielijn wel DNA had afgestaan. Het is voor het eerst dat een verdachte via DNA van een familielid kan worden opgespoord. De zaak-Marianne Vaatstra werd eveneens door DNA onderzoek opgelost, maar toen had de dader zelf DNA afgestaan.

Mocht je bewijsvoering aan de hand van DNA erg interessant vinden, dan is de documentaire ‘De jacht op de match’ een echte aanrader! Hierin komt de Utrechtse serieverkrachterszaak aan de orde: midden jaren ’90 zijn met name studentes rondom Utrecht op gewelddadige wijze verkracht en achtergelaten door steeds dezelfde dader. Hij werd niet gevonden, wel werd zijn DNA-materiaal veilig gesteld. In 2001 sloeg de serieverkrachter opnieuw toe en na onderzoek bleek het om hetzelfde DNA te gaan. Twintig jaar na zijn eerste daad, in juli 2014, liep de Utrechtse serieverkrachter tegen de lamp en moest hij na het stelen van een lokfiets verplicht zijn DNA afstaan, waarna een match bleek. De documentaire, die te zien is via de NPO, geeft een mooi beeld van de ontwikkelingen in DNA-bewijsvoering en de ethische dilemma’s die daarbij komen kijken. Voor rechtenstudenten (met interesse voor strafrecht) zeker de moeite waard om eens naar te kijken!