Wat gebeurde er in 2017 in het juridisch landschap en waar schreven we over? Een chronologisch overzicht met hoogtepunten van het afgelopen jaar.
Januari
Het jaar begon met het gebruikelijke overzicht van nieuwe wet- en regelgeving voor 2017. Daarnaast laaide het vuurtje rondom het spreekrecht weer op, kwam treitervlogger Boef volop in het nieuws en stond begrijpelijke taal in rechterlijke uitspraken in de belangstelling. Verder waren er discussies over verplicht schoolzwemmen, boevenpakjes en vergieten op pasfoto’s. Linken naar illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal bleek niet zo verstandig en er ontstond rumoer rondom het Kinderpardon. En hoe zat het ook al weer met allochtonen die voor hetzelfde vergrijp zwaarder bestraft zouden worden dan autochtonen? Een roerige eerste maand van het jaar.
Februari
In februari werd bekend dat geweld in combinatie met alcohol en drugs voortaan zwaarder wordt bestraft en vocht Paul McCartney tegen Sony over de uitgeefrechten van The Beatles-muziek. Verder gaven we tips over presentatietools en hoe je voor twee uur werk drie uur loon kunt krijgen. De politie introduceerde halverwege de maand een nieuw dienstwapen: de taser.
Maart
Maart stond in het teken van wonen: de NAM bleek aansprakelijk voor de schade aan Groningse woningen door aardbevingen veroorzaakt door gaswinning en we schreven een stuk over tokkieburen en geluidsoverlast. Facebook zette zijn strijd tegen nepnieuws voort en we stelden de volgende vraag: is een goedkope fiets kopen op straat strafbaar? Dat antwoord vind je hier. En is het plaatsen van een bod op Marktplaats een overeenkomst? Dat lees je dan weer hier.
Op studiegebied schreven we over het wel of niet vervallen van studiepunten en het studeren met een functiebeperking. Ook moet DUO studenten beter informeren over aanwezige schulden. De meeste opschudding ontstond deze maand over de uitspraak van het Europees Hof dat werkgevers een hoofddoek op de werkplaats mogen verbieden. In het kielzog een ontslagzaak over kleding, maar dan nét even anders. Een Britse secretaresse weigerde nogal bijzondere kledingvoorschriften (doorschijnende panty’s, hakken van 5-10 centimeter, geen uitgroei en make-up regelmatig bijwerken) en werd als gevolg daarvan ontslagen. Hoe dat afliep, lees je hier.
April
Het WODC concludeerde na onderzoek dat wie in hoger beroep gaat tegen een vonnis van de rechtbank, een relatief grote kans maakt op een mildere straf in hoger beroep. Verder kwamen er artikelen online over het onderverhuren van je kamer en de uitwonendenbeurs en werd aandacht besteed aan tips tegen ticketoplichting, buitenlandse telecomtarieven en het doorzoeken van smartphones door de politie. Deze maand bleek ook dat zo’n 1.700 voortvluchtige criminelen hun gevangenisstraf ontlopen en dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de uitbreiding van het briefgeheim. Een mooi scriptieonderwerp wellicht?
We zijn voor 2018 weer op zoek naar versterking! Zin om deel uit te maken van onze gezellige redactie? Bekijk dan hier de vacatures!