Dit was het (juridische) nieuws in 2017! – deel 3

September

In september ontstond er ophef over reclameborden met camera’s en werd duidelijk dat DUO blijft blunderen als het om fraudebestrijding gaat. Verder schreven we over werkgevers en aansprakelijkheid en beantwoordde het Europese Hof de vraag of een werkgever privécommunicatie van zijn werknemer(s) mag inzien. Ook besteedden de media aandacht aan de ‘work-life balance’ van de student: alleen een diploma is niet genoeg, maar cv-opvulsels eisen hun tol. Ook blijkt de grens tussen een stage en (bij)baan te vaag en wordt van scriptiestudenten bijna het onmogelijke verwacht. Andere onderwerpen waren opvallende rechtszakenveranderingen in de rechtspraak en de aansprakelijkheid bij de val over een prei en een dodelijk ongeval met een Tesla.

Oktober

Wel of geen foto’s plaatsen van je kind op social media, dat was de inzet van deze rechtszaak in oktober. Verder was het een onrustige maand voor de Vegetarische Slager en blijkt de slogans van Dextro Energy onrechtmatig. Ook een producent van talkpoeder, Johnson & Johnson, heeft een zware maand vanwege miljoenenclaims. Daarnaast vochten Simplot en McCain, twee van de grootste bedrijven voor bevroren aardappelen in Amerika, een conflict voor de rechter uit over krulfriet.

Verder schreven we over de verslechterde arbeidsvoorwaarden van promovendi, wraakporno als zelfstandig delict, heling van gestolen tentamens en het Wetsvoorstel computercriminaliteit III en maakten we een overzicht van de belangrijkste informatie over tbs. We deelden een tweede artikel over opvallende rechtszaken wereldwijd en beschreven de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor studenten.

November

Het delen van lijsten met tentamenresultaten schendt de privacy van studenten, zo wordt in deze maand gemeld. Ook bepaalde assessments die je als sollicitant weleens moet afleggen, zijn niet altijd rechtmatig. Verder blijkt dat je in Nijmegen de beste bachelor Rechtsgeleerdheid vindt en betaal je voor het schrijven van valse Google reviews een hoge prijs. Hetzelfde geldt voor bedrijven die zonder toestemming klantgegevens delen met Facebook. Halverwege november behandelen we de vraag of je met Whatsapp-berichten sterk bewijs in handen hebt en of je recht hebt op loon bij ziekte. Andere onderwerpen: de doodstraf ontspringen, veroordeelden met psychische problemen, vergoedingen bij NS-vertragingen en de juridische kant van #metoo.

December

In de laatste maand van het jaar bleek dat jongeren met strafblad steeds vaker in de problemen komen bij een VOg-aanvraag en behandelden we de vraag wanneer sprake is van een poging tot dronken rijden. Ook schreven we over een app tegen etnisch profileren, belasting en bitcoins, MH17ja/ja en nee/nee stickers, stockfoto’s en auteursrecht , de juridische aanpak van straatintimidatie en tien rare wetten uit Amerika (zo dienen vrouwen in de staat Wyoming minstens anderhalve meter van de bar af te staan, say what?).

Verder deelden we de eindejaarscolumn van mr. Broers (rechtsgeschiedenis, Tilburg Law School), allerlei cadeautips voor rechtenstudenten en onze verzameling van de 18 meest opvallende rechtszaken van 2017.

Op naar een mooi juridisch 2018, fijne jaarwisseling!


GA TERUG

We zijn voor 2018 weer op zoek naar versterking! Zin om deel uit te maken van onze gezellige redactie? Bekijk dan hier de vacatures!