Dit was het (juridische) nieuws in 2017! – deel 2

Mei

Het meest gelezen artikel in de maand mei: reizen met de ov-chipkaart van een ander, mag dat? Ook populair: De BKR-registratie; wordt (telefoon)abonnement een lening? en Studenten betalen te veel huur, zó stop je dat!

Verder kwamen de proef rondom flex-studeren, de eis van een miljoen euro voor studievertraging, onrechtmatige bsa’s, verengelsing van het onderwijs, selectieprocedures van universiteiten voor nieuwe studenten en de betere doorstroomregeling van hbo naar de universiteit aan bod. En heb jij eigenlijk spijt van je rechtenstudie? Het beeld dat wordt geschetst tijdens open dagen lijkt in ieder geval niet altijd te kloppen.

Ook wierpen we een blik overzee met acht briljante straffen van een Amerikaanse rechter en dit Amerikaanse stel dat door een Youtube-prank de voogdij over hun kinderen verloor. Iets dichter bij huis oordeelde het Europees hof dat het streamen van films en series via een mediaspeler illegaal is en meldde het – toen nog – ministerie van Veiligheid en Justitie dat er vanaf 1 juli van dit jaar speekseltests kunnen worden ingezet om te testen op drugsgebruik in het verkeer.

Juni

In juni bleek dat het behalen van twee masters vaak één diploma oplevert en plaatsten we een stuk over wat je moet doen als je bent opgelicht op Marktplaats.

Verder was de vraag of de enkelband nu wel écht zo’n soft middel is, of je opnames van een dashcam mag gebruiken als bewijs in een letselschadezaak en onderzochten we of de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster aangemerkt kan worden als religie. Dat het EHRM soms erg lastige beslissingen moest nemen, bleek uit de zaak van baby Charlie. De baby was levensbedreigend ziek en zijn leven kon alleen nog worden verlengd door een experimentele therapie. Het hof oordeelde dat dit niet in zijn belang was.

Juli

Lijstjes doen het altijd goed, zoals de top 5 van vreemdste boetes in het buitenland. Ook speelde verschillende juridisch inhoudelijke kwesties. Mag je bijvoorbeeld als politie zijnde een smartphone ontgrendelen zonder toestemming van de verdachte? Is de verkoop van tweedehands e-books toegestaan? En mag er cameratoezicht plaatsvinden in een kleedkamer? Binnen het studenten- en universiteitsleven ontstond er daarnaast discussie over de vraag of een verplichte introductie gratis zou moeten zijn en wil de Tweede Kamer studenten recht geven op zwangerschapsverlof. Verder werden waarschijnlijk een aantal studenten wat zenuwachtig bij dit bericht: Niet slim genoeg voor de Zuidas, weg advocaat-droom?

Augustus

In augustus startte de ING met een uitgebreider vaderschapsverlof, oordeelde de rechter dat New York Pizza een fastfoodrestaurant is, werd een conciërge veroordeeld voor het verduisteren van schoolfoto’s en kwam het fipronil-schandaal aan het licht. Voor studenten rees een belangrijke vraag: ben je ongeschikt voor de studie als je je propedeuse niet in een jaar haalt? en: niet geslaagd, biedt de rechter uitkomst? Ook bleek dat online massaonderwijs niet zo’n succes is. Met het oog op de vakantieperiode besteedden we verder aandacht aan welke souvenirs je wel en niet mee mag nemen van vakantie.


GA TERUG | LEES VERDER

We zijn voor 2018 weer op zoek naar versterking! Zin om deel uit te maken van onze gezellige redactie? Bekijk dan hier de vacatures!