Dit was het (juridische) nieuws in 2016! – deel 1

De Olympische Spelen, aanslagen in (onder andere) Brussel, de presidentsverkiezingen in Amerika, Pokémon Go, de Brexit, de situatie in Aleppo, de zieke zesjarige Tijn die 2,5 miljoen ophaalt voor Serious Request, een opvallend aantal (Hollywood)sterren dat in 2016 overlijdt; 2016 was een bewogen jaar. Meer hoogte- en dieptepunten zijn te vinden in het NOS-jaaroverzicht.

Ook een overzicht op juridisch gebied mag niet ontbreken. Hieronder in een notendop een samenvatting over de juridische ontwikkelingen waarover wij schreven.

Januari
Januari begon met de spraakmakende Netflix-documentaire Making a Murderer, waarover wij een dossier maakten met een recensie, inhoudelijke beschouwing en complottheorieën. De ‘hoofdpersonages’ in de documentaire – Steven Avery en zijn neefje Brendan Dassey – zouden later in 2016 nog vaker voorbij komen, waaronder vanwege het nieuws dat Brendan op vrije voeten zou komen. En toen toch weer niet.

Spraakmakend was ook het recht om vergeten te worden; Google plaatste naar aanleiding van een rechtszaak een vergeet-mij-formulier online. Gênante foto’s van een stapavond of vervelende oude berichten zouden via die weg grotendeels van het internet kunnen verdwijnen. Ook privacy-gerelateerd: een werkgever mag volgens het EHRM onder omstandigheden privéberichten van zijn werknemers lezen.

Januari bevatte ten slotte het artikel dat in 2016 het meest zou worden worden: 7 dingen die je als rechtenstudent in 2016 echt niet meer wilt horen.

Februari
Als het aan de VVD en de PvdA ligt, kunnen studenten voortaan ook per vak collegegeld betalen. Daarnaast zijn verschillende partijen in de Tweede Kamer van mening dat studenten en docenten meer inspraak moeten krijgen in het onderwijs dat de universiteit aanbiedt.

Ook breaking in de tweede maand van 2016: een advocaat bij het eerste politieverhoor. Problemen rondom die regeling zorgden voor ongeruste en boze advocaten. Op strafrechtelijk gebied was er meer nieuws: zo werd het alcoholslot afgeschaft en was er discussie rondom de eigen bijdrage van gedetineerden. Daarnaast benieuwd wat (bekende) gedetineerden aten als laatste avondmaal? Dat lees je hier.

Maart
Maart begon voor studenten niet al te best, want even hingen hen meer avondcolleges boven het hoofd door de NS. We hebben al een tijdje niets meer gehoord over die ontwikkelingen, dus dat verhaal krijgt in 2017 ongetwijfeld nog een staartje.

Ook handig om het achterhoofd te houden: deze boetebedragen staan op verschillende overtredingen. Daarnaast bespraken we de gevolgen van de invoering van de Wet Werk en Zekerheid.

April
We begonnen de maand met wat juridische 1 aprilgrappen. Ook de Eerste en Tweede Kamer zaten niet stil. Zo kwam er een nieuwe Mediawet en kregen slachtoffers onbeperkt spreekrecht in de rechtszaal. Daarnaast rees de vraag of en wanneer onderwijsinstellingen aansprakelijk zijn voor studievertraging.

Veel discussie kwam er over de kwestie of er een wet moest worden ingevoerd die social media gebruik door jongeren onder de zestien jaar verbiedt. Over verbieden gesproken: in dezelfde periode oordeelde het EHRM dat een levenslange gevangenisstraf inhumaan is.

Wat meer positief nieuws kwam van Stichting Jongerenrechtbanken Nederland: het concept waarbij jongerenrechtbanken op scholen rechtspreken bij kleine vergrijpen, lijkt goed aan te slaan.

LEES VERDER