Dit moet je weten over bitcoins

Virtuele munten, wallets, altcoin, tokens, blockchain; hoewel de bitcoin in opmars is, is de wereld rondom deze digitale munt voor velen nog behoorlijk vaag. Tijd om daar verandering in te brengen.

De bitcoin

De bitcoin is de bekendste virtuele munt die we momenteel kennen. Het is een vorm van ‘cryptocurrency’, ofwel digitale betaalmiddelen. Je kunt op verschillende online platforms bitcoins kopen. Bekende voorbeelden daarvan zijn Coinbase en Robinhood. Een van de belangrijkste verschillen met traditioneel geld is dat er bij cryptocurrency geen inmenging is van banken. Het systeem controleert als het ware zichzelf.

Belangrijke begrippen

Ben je nog totaal nieuw in de wereld van bitcoins, dan zijn er een aantal begrippen die je in ieder geval moet kennen. We noemen er vier:

  1. Wallet. Net als met echte munten bewaar je je (stukjes) bitcoins in een wallet, ofwel portemonnee. Dat kan online (in een exchange), semi-online (hierbij download je je wallet en plaats je dit op je computer) of offline (wallet op usb-stick, onbereikbaar vanaf andere systemen).
  2. Blockchain. Dit begrip is wellicht het meest moeilijk te doorgronden. Een blockchain is een ketting van meerdere schakels (blokken). Ieder blok heeft zijn eigen, vaste positie en ze moeten op de juiste manier worden gelinkt om de blockchain te laten werken. Omdat de informatie op die manier als het ware in stukjes wordt opgedeeld, is dit een extra veilig vorm van gegevensopslag.
  3. Altcoin. Dit staat voor ‘alternative coins’ en is dus in feite iedere coin die geen bitcoin is, zoals Ethereum.
  4. Token. Dit is simpel gezegd een stukje aandeel van een bedrijf. Een token is weer onderdeel van een blockchain.

Wat kun je met bitcoins?

Net als bij bijvoorbeeld de euro en dollar wisselt de koers van de bitcoin constant. Heb je deze virtuele munten in je bezit en wil je je bitcoins verkopen? De waarde van één bitcoin ligt momenteel op ruim 27.000 euro.

Met name in Amerika kun je al op veel plekken met bitcoin betalen, maar dat geldt inmiddels ook in Nederland voor bijvoorbeeld Thuisbezorgd.

Voor- en nadelen

Heb je je meer verdiept in bitcoins en ben je benieuwd naar de praktijk? Houd er dan rekening mee dat de handel in bitcoins financiële risico’s met zich meebrengt. De koers kan sterk wisselen en ook de transactiekosten wisselen per dag. Daartegenover staat dat bitcoins snel en veilig zijn. Daarnaast kun je transacties met bitcoin anoniem uitvoeren. Ten slotte zijn bitcoins schaars – en daarmee waardevol.