Dirty Disney: Strafrechtelijke Schandalen

Het laat me maar niet los, die vreselijke figuren in sprookjes. Waar ik een tijdje terug nog mijn frustratie botvierde door enkele sprookjesfiguren met het Burgerlijk Wetboek om de oren te slaan, zal ik dat hier doen met het Wetboek van Strafrecht. Op de een of andere manier vinden we in sprookjes grof geweld bij zelfverdediging, hulp bij zelfdoding en slavernij maar al te gewoon. Kan dat allemaal wel?

De wolf wordt zwaar genaaid

Op de een of andere manier is de wolf –als je het mij vraagt een prachtbeest- iedere keer weer de klos. Bij zowel ‘Roodkapje’ als ‘De wolf en de zeven geitjes’ eindigt het verhaal dat hij iets te snel zijn felbegeerde buit naar binnen schranst, waardoor deze levend in zijn buik terecht komt. Wanneer respectievelijk moeder schaap dan wel de jager dat opmerken, snijden ze de buik van de wolf in diens slaap open en vullen hem met zware stenen om vervolgens de buikwand weer secuur dicht te naaien. Wanneer de wolf wat water wil gaan drinken bij de put blijken de stenen te zwaar, valt hij voorover, en verdrinkt hij. Hij leefde niet lang en ongelukkig. Zouden moeder schaap of de jager hier een succesvol beroep op noodweerexces (art. 41 Sr) kunnen doen?

Waar het openmaken van de buik nogal noodzakelijk lijkt om ‘andermans lijf’ te verdedigen, lijkt het me zo dat het vullen van de wolf met zware stenen een niet noodzakelijke ‘trap na‘ is. Echter, zou ik me zo wel kunnen voorstellen dat het een gevolg is van de heftige emotie die het oproept bij de moeder dan wel de jager. Anderzijds is de noodsituatie alweer voorbij gezien dat de wolf rustig slaapt. Van moeder schaap kan ik me voorstellen dat ze enorm boos is. Maar de jager zou gezien zijn beroep gewend moeten zijn aan wat koelbloedigheid. Hooguit zou ik het hier kunnen gooien op het zogeheten tardief noodweerexces, waarbij de Hoge Raad heeft erkend dat ook nadat de noodsituatie is opgehouden en vervolgens overgegaan wordt tot verdedigende handelingen, enige overdrijving daarin mag wanneer dit een gevolg is van de heftige emotie die dan weer veroorzaakt wordt door het eten van de geitjes dan wel roodkapje en haar grootmoeder. Mij lijkt dat de schapenmoeder vrijuit gaat, maar ik twijfel over de jager.

De zeven dwergen: hulp bij zelfdoding?

Een van de meest verwarrende filmeindes van Walt Disney heb ik altijd het slot van Sneeuwwitje gevonden. De boze heks wordt achterna gezeten door een woedende horde dwergen (nou ja, horde, het zijn er dus zeven) en lijkt uiteindelijk ervoor te kiezen zichzelf –met de nodige krijsende dramatiek- van een berg te storten. Liever dat dan in de handen van deze boze dwergen te geraken. Natuurlijk snap ik dat de heks gestraft moet worden  wegens een poging tot moord, maar om haar nu aan te zetten tot zelfdoding (ex art. 494 Sr.) gaat wel erg ver. Mij lijkt dat niet alleen de heks moet brommen, maar ook de dwergen. Kan Sneeuwwitje zich zonder pottenkijkers richten op haar huwelijk met haar zwoele prins.

Assepoester en Vrouw Holle: slavernij?

Tenslotte lijkt het erop dat minderjarige meisjes die vreselijk ijverig zijn in het huishouden en zingend –liefst met schattige vogeltjes- een werkweek van meer dan 80 uur maken verheerlijkt worden. Je reinste slavernij (art. 273f Sr)! Gelukkig wordt Assepoester alleen maar uitgebuit door haar aangetrouwde familie, onttrekt Vrouw Holle de twee zussen ook nog eens aan het ouderlijk gezag om hen ondenkbare werkdagen te laten draaien ter voldoening van haar huishouden (art. 279 Sr). Hoe het ook zij: Assepoester had zich de moeite kunnen besparen met al dat ingewikkelde gedoe met een nepkoets en glazen muiltjes: ze had gewoon aangifte moeten doen bij de politie: haar familie had wel zes jaar kunnen brommen! Had ze een enorm huis helemaal voor zichzelf gehad, en ook nog eens een prins met lakeien.

Mediawet

Gezien al deze misdrijven die genormaliseerd worden in de gemiddelde Disney uitgave zou ik, geheel in lijn met artikel 4.1. van de Mediawet, de kijkwijzer standaard op 16+ zetten, en alleen nog maar na acht uur ’s avonds uitzenden: een welkome afwisseling met andere ‘adult programs’…