Diplomaat die in Engeland man doodreed wordt tóch vervolgd

De Amerikaanse diplomate Anne Sacoolas is berecht door de rechtbank in Engeland na het doodrijden van de negentienjarige Harry Dunn in 2019. De zaak kreeg veel aandacht aangezien er spanning ontstond in de relatie tussen Engeland en de VS. 

In 2019 reedt Dunn motor en kwam daarbij in botsing met een auto die aan de verkeerde kant van de weg reed. Sacoolas gaf toe dat ze de auto bestuurde, beriep zich op haar diplomatieke onschendbaarheid en kon zo terug reizen naar de VS. Er ontstond spanning tussen de VS en Engeland omdat de Britse autoriteiten verzochten om de uitlevering van Sacoolas, maar de VS weigerde.

Van de rechtbank in Engeland kreeg Sacoolas een voorwaardelijke celstraf en een jaar rijontzegging.

Wat houdt diplomatieke onschendbaarheid in?

Het is belangrijk dat diplomaten ongestoord hun werk kunnen doen, de diplomatieke onschendbaarheid helpt hierbij. Het houdt in dat diplomaten die in het buitenland zijn om hun land te vertegenwoordigen niet vervolgd of aangehouden kunnen worden. De diplomatieke onschendbaarheid geldt onder andere voor staatshoofden, regeringsleiders, ministers van Buitenlandse Zaken en ambassadeurs. De wettelijke grondslag is te vinden in het Verdrag van Wenen inzake Diplomatiek Verkeer.

Naast Sacoolas beriep ook voormalig tennisster Boris Becker zich eerder op zijn diplomatieke onschendbaarheid, ware het in een rechtszaak om schulden. Als speciale sportattaché van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) in de Europese Unie zou hij naar eigen zeggen niet vervolgd mogen worden. Spoiler: die truc werkte uiteindelijk niet.