Diefstal laptop niet vergoed vanwege onvoorzichtigheid

De verzekeraar van een vrouw die in de bus haar tas met daarin een dure laptop open op de stoel aan de kant van het gangpand liet staan, weigert een vergoeding uit te keren voor de gestolen laptop. De verzekeraar is namelijk van mening dat zij onvoorzichtig heeft gehandeld.

Door Rose-Marie Mühren

Het ging om een Apple Macbook Air, ter waarde van 1.259 euro, waarbij ze een Garantie & Verzekeringsplan had afgesloten. Ook klachteninstituut voor de financiële sector Kifid vindt dat er onvoorzichtig is gehandeld door de vrouw. De vrouw had gezien de waarde van de laptop meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen en dat ook kunnen doen, aldus Kifid.

In de verzekeringsvoorwaarden staat dat ‘normale voorzichtigheid’ in acht moet worden genomen om diefstal te voorkomen. De tas op de stoel naast je neerzetten en dus naast de kostbaarheden zitten, is dus niet voorzichtig genoeg.

De vrouw heeft verklaard dat zij ongeveer 50 minuten in de bus heeft gezeten, omdat er geen treinen reden. Haar tas kon niet dicht, omdat het het einde van het studiejaar was, waardoor zij een volle tas bij zich had. Verder gaf ze aan bij het raam te zijn gaan zitten omdat zij snel misselijk wordt in de bus.

De vrouw luisterde tijdens de busrit naar muziek op haar telefoon. Dit vond de verzekeraar onvoorzichtig. Ze had de tas op haar schoot moeten houden of tussen haar benen moeten plaatsen, zo vindt de verzekeraar. Het Kifid sluit zich hierbij aan. “Consument heeft langdurig een situatie laten ontstaan waarin diefstal een reële mogelijk is daar waar zij op vrij eenvoudige wijze deze situatie had kunnen voorkomen door de tas op een veiligere manier op te bergen.”