Deze wetten doen hun intrede op 1 januari

Het nieuwe jaar is begonnen! Traditiegetrouw hoort daar ook een scala aan nieuwe wetgeving bij. Tien wijzigingen op een rijtje.

Minimumloon omhoog

Het minimumloon stijgt met ongeveer tien procent naar 1934,40 euro bruto per maand (voorheen 1756,20 euro). Het kabinet wil met deze maatregel lage inkomens meer financiële ruimte geven. Door de stijging van het minimumloon gaan aanverwante uitkeringen, zoals AOW, Wajon en WAO, ook omhoog.

Reiskosten- en thuiswerkvergoeding omhoog

Of het echt zoden aan de dijk zet is de vraag, maar de reiskostenvergoeding van maximaal negentien cent per kilometer is verhoogd naar 21 cent ter compensatie van de stijgende benzine- en ov-kosten. Verder wordt de maximale belastingvrije thuiswerkvergoeding opgeschroefd van twee euro naar 2,15 euro per dag.

Prijsplafond energie gaat in

Het langverwachte prijsplafond voor energie gaat in. Tot een jaarverbruik van 1.200 kubieke meter gas ga je per kubieke meter 1,45 euro betalen. Ook voor elektriciteit en stadsverwarming zijn maximale tarieven ingevoerd. Boven het plafond betaal je wel het normale (hogere) tarief van je energiemaatschappij. In hoeverre dat studenten profiteren van het prijsplafond is de vraag; zij lijken hierin een vergeten groep.

Hoger NHG

In 2022 kon je tot een hypotheekbedrag van 355.000 euro gebruikmaken van de NHG (Nationale Hypotheekgarantie). Met de NHG heb je een vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen of een restschuld op je huis hebt na verkoop. In 2023 is dit bedrag verhoogd naar 405.000 euro.

Dag jubelton

De zogenaamde ‘jubelton’, waarin je maximaal 106.671 euro mag schenken aan iemand tussen de achttien en veertig jaar voor de aankoop van een huis of afbetaling van een hypotheek, verdwijnt. Het zou voor een oneerlijke positie op de woningmarkt zorgen ten opzichte van starters zonder rijke ouders. Het maximaal te schenken bedrag is daarom verlaagd naar 28.947 euro.

Automatisch ouderlijk gezag

Een ongehuwde en niet-geregistreerde partner krijgt voortaan, indien deze het kind erkent, tezamen met de moeder van het kind automatisch ouderlijk gezag. Voorheen moest dit worden aangevraagd bij de rechtbank.

Lachgas verboden

Dit wisten we al langer, maar lachgas wordt verboden. Vanaf 1 januari staat het goedje op lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat het onder andere verboden wordt om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of te bezitten. Het doel van het verbod is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken.

Uitgebreider spreekrecht

Nabestaanden van een overleden slachtoffer hadden tijdens een rechtszaak al spreekrecht, maar meer betrokkenen vallen vanaf 1 januari onder het begrip ‘nabestaande’. Daardoor kunnen voortaan ook pleeg- en stief-familie gebruikmaken van het spreekrecht.

Helm op snorfiets

Naast de bromfiets, die 45 kilometer per uur gaat, moet je voortaan ook op snorfietsen, die maximaal 25 kilometer per uur gaan, een helm dragen. Het aantal verkeersdoden en -gewonden zou hiermee moeten dalen. Geen helm? Dan loop je het risico op een boete van honderd euro.

Nepkortingen onder de loep

Winkels die hun prijzen verhogen om daarna met “kortingen” te kunnen stunten, moeten voortaan oppassen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat namelijk strenger optreden tegen nepkortingen. “Uitgangspunt is dat de korting wordt gegeven op de laagste prijs die werd berekend in de dertig dagen voorafgaand aan de korting,” meldt de ACM op diens website.

Benieuwd naar alle wijzigingen? Een uitgebreider overzicht vind je bij de Rijksoverheid.

Lees ook: Met deze 7 agenda’s en planners wordt 2023 een topjaar!