Deze delicten en juridisprudentie zijn van toepassing bij sneeuwpret

Het sneeuwt! Waar Nederland even wat vrolijke afleiding heeft van alle corona-ellende, kijken wij gelijk even voor welke delicten er zomaar bonnetjes uitgedeeld zouden kunnen worden met al deze sneeuwpret. Daarnaast lichten we enkele arresten uit.

Boetes in het verkeer met winterweer

Het winterweer kan gevaarlijke situaties op de weg opleveren. Niet heel verwonderlijk dat van automobilisten wordt verwacht dat ze wat extra voorzorgsmaatregelen nemen voordat ze achter het stuur kruipen. Geen zin om je voorruiten en voorste zijruiten sneeuwvlokvrij te maken? Dat kan je zomaar een boete van 259 euro opleveren. Bevroren spiegels, waardoor je beperkt zicht hebt, zijn goed voor 150 euro. Zorg daarnaast dat je kenteken te lezen is, anders mag je daarvoor vijftig euro aftikken.

Ook je lampen moeten goed zichtbaar zijn. Op geen dim- of grootlicht voeren bij slecht zicht overdag staat een boete van 150 euro. Op achterlichten die bij slecht zich niet branden staat een boete van dezelfde hoogte. Vergeten je lichten te ontsteken is helemaal een duur grapje: dat kost je driehonderd euro.

Strand je met pech langs de weg? Vergeet dan je gevarendriehoek niet. Als je namelijk nalaat om andere weggebruikers te waarschuwen, kan dit je zomaar 150 euro kosten.

Sneeuwbalgevecht

Een van de meest bekende ‘winterse’ arresten is de zaak Sneeuwballende kinderen uit 2004. Een vijfjarig jongetje gooit tijdens een speelsessie een sneeuwbal in het gezicht van een negenjarig meisje. Het meisje wordt woest en gooit de jongen op de grond, met ernstig hoofdletsel als gevolg. De vraag die speelt is of er situaties bestaan bij een onrechtmatige daad waarin het kind en de ouders van het kind niet aansprakelijk zijn voor het ontstane letsel.

Uitglijdgevaar

In de zaak TNT Post uit 2011 glijdt een postbode tijdens haar ronde uit over een stuk ijs. Uiteindelijk moet de Hoge Raad eraan te pas komen om de volgende vraag te beantwoorden: is een werkgever verplicht om een verzekering af te sluiten ten behoeve van werknemers die te voet een eenzijdig ongeval krijgen? Heel kort: nee.

Lees ook: Op deze straffen kunnen de “avondklok” relschoppers rekenen