Deuren collegezalen weer open bij start nieuwe collegejaar

Officieus was het al bekend, maar tijdens de persconferentie van vrijdag 13 augustus volgde de bevestiging: vanaf de start van het nieuwe collegejaar mogen we de campus weer op. Daarbij komt ook de maatregel van anderhalve meter afstand te vervallen.

Wel gelden er enkele andere beperkingen, zoals een maximum van 75 studenten per collegezaal. Daarmee kunnen enkel de grote hoorcolleges nog niet fysiek plaatsvinden. Andere maatregelen waar studenten rekening mee zullen moeten houden, zijn bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer in de gebouwen, mondkapjes op in de gangen, twee keer per week testen en letten op de ventilatie en hygiƫne.

De eerste hbo-opleidingen gaan op maandag 30 augustus van start, de universiteiten openen hun deuren precies een week later.

De versoepelingen in het onderwijs zijn de enige maatregelen die tijdens de persconferentie werden aangekondigd. Voor verdere losse teugels is het momenteel nog te vroeg, aldus het kabinet. Over de keuze om nu eerst versoepelingen in het onderwijs door te voeren, zei premier Rutte: “Meer dan een miljoen mensen hebben al anderhalf jaar geen gewoon onderwijs meer. We zien effecten als studie-uitval en sociale problemen. Daarom kiezen we eerst voor het volwaardige onderwijs voor ruim 1 miljoen studenten.”

De volgende updates kunnen we verwachten op maandag 20 september. Mogelijk worden dan het thuiswerkadvies en de anderhalve meter voor de rest van de Nederlandse samenleving losgelaten.

Lees ook: Vertraging voor corona? Mogelijk kom je in aanmerking voor compensatie