Deliveroo geeft (minimale) verzekering terug aan bezorgers

Werken als zelfstandige en toch verzekerd zijn door de opdrachtgever? Bij Deliveroo kan dat sinds deze maand. De bezorgdienst geeft hierdoor een klein beetje bescherming terug aan de bezorgers, die zij eerder dit jaar verloren toen het bedrijf besloot het bedrijfsmodel te veranderen, waardoor het geen nieuwe arbeidsovereenkomsten meer aangaat. De bezorgers werden daarmee opdrachtnemers. 

Door Kirsten Willms

Eerder dit jaar werden verschillende stakingen georganiseerd door de bezorgers van Deliveroo nadat het bedrijf bekend maakte dat het geen nieuwe arbeidsovereenkomsten aan zal gaan met bezorgers, waardoor vele bezorgers ongewild in opdracht zijn gaan werken. Als gevolg hiervan raakte Deliveroo veelvuldig in opspraak en de PvdA is zelfs een crowdfundingactie gestart voor Sytze, een van de fietskoeriers van Deliveroo, om zijn werkgever voor de rechter te kunnen slepen.

De bezorgdienst legt nu een pleister op deze wond door de koeriers in een email te laten weten dat zij vanaf deze maand automatisch door het bedrijf verzekerd zullen zijn. Onder deze verzekering valt een gedeeltelijke vergoeding van medische kosten bij persoonlijk letsel en aansprakelijkheid bij een ongeluk dat zich onder werktijd voordoet. Bovendien betaalt Deliveroo bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid gedurende één maand tot 75 procent van de gemiddelde verdienste door van de bezorgers.

Deliveroo heeft verklaard dat het deze verzekering al eerder had willen aanbieden aan de bezorgers, maar dit heeft uitgesteld om de juridische risico’s die in Nederland bestaan te kunnen onderzoeken. Het verzekeren van de bezorgers kan een aanwijzing zijn dat de bezorgers dus niet écht zelfstandige ondernemers zijn. Door vakbonden en politieke partijen werd al eerder gesteld dat de arbeidsverhouding van de bezorgers feitelijk voldoet aan de wettelijke kenmerken van een arbeidsovereenkomst en beschrijven de bezorgers als ‘schijnzelfstandigen’.

Ook Sytze stelt zich op het standpunt dat hij geen zelfstandige is, maar nog altijd als werknemer in dienst is bij Deliveroo. Zijn werkzaamheden als ‘zelfstandige’ zijn niet anders dan toen hij nog als werknemer in dienst was, alleen is hij nu gestript van al zijn rechten, zo verklaart hij in een interview. De crowdfunding heeft inmiddels genoeg geld bijeen gebracht, waardoor de rechter naar verwachting dit jaar zal uitspreken of Sytze zijn arbeidsovereenkomst en de daarbij behorende bescherming heeft behouden.