CDA, GroenLinks en PvdA vinden dat het afgelopen moet zijn met het delen van foto’s en filmpjes van slachtoffers van een ongeluk. In de praktijk komt het vaak voor dat beelden die door omstanders gemaakt worden van mensen die zwaargewond zijn geraakt, worden geplaatst op sociale-mediakanalen. Aangezien dit nog niet strafbaar is, dienen de drie partijen samen een wetsvoorstel in waarin zij pleiten voor zware straffen.
Door Kirsten Rolloos
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is al met een initiatiefwet bezig sinds 2018, toen automobilisten massaal een ernstig ongeluk op de A58 filmden. De beelden werden destijds online veelvuldig gedeeld. Volgens Van Toorenburg komt het steeds vaker voor dat omstanders beelden van slachtoffers delen op sociale media. Met enige regelmaat krijgen ouders, broertjes of zusjes via internet te horen dat hun dierbare is overleden. Wat haar betreft is de maat nu vol. Met het wetsvoorstel moeten mensen die kwetsbaar, hulpbehoevend of overleden in de openbare ruimte liggen beter worden beschermd.
Zware straffen
Op dit moment is het online plaatsen van foto’s of filmpjes van ongelukken nog niet apart strafbaar. Wel zijn er eerder boetes uitgedeeld voor het maken van foto’s of filmpjes, omdat omstanders hulpverleners hinderden of rijdend beelden maakten. De initiatiefnemers van het wetsvoorstel vinden het een onacceptabele inbreuk op iemands privacy wanneer beelden van personen die hulp behoeven of overleden zijn openbaar worden gemaakt. Bovendien berokkent dit het slachtoffer of de nabestaanden extra leed. In het wetsvoorstel pleiten CDA, PvdA en Groenlinks dan ook voor maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 21.750 euro als foto’s of filmpjes van slachtoffers online worden gezet.
Uitzondering
De Kamerleden van de drie partijen willen een uitzondering maken voor journalisten en cameramensen. Wel moet er ‘een goede reden zijn om het filmpje te delen’. Daarnaast geldt het wetsvoorstel alleen voor het online zetten van de beelden, en niet voor het maken van de beelden. In sommige gevallen kunnen beelden nuttig zijn voor bijvoorbeeld de politie.
De Kamer is verdeeld over de vraag of het delen van beelden van ongelukken bij wet geregeld moet worden. Zo denkt de VVD dat een verbod averechts kan werken, omdat agenten dan bij een ongeluk mogelijk drukker zijn met het beboeten van omstanders dan met het verlenen van hulp aan slachtoffers. Of het wetsvoorstel door de Tweede Kamer komt is dus nog de vraag.