DELA wijzigt beleid over afnemen vingerafdrukken overleden personen

Uitvaartorganisatie DELA stopt met het zomaar afnemen van vingerafdrukken van overleden personen. Dit werd naar buiten gebracht toen ophef ontstond over het feit dat DELA deze vingerafdrukken gebruikte voor commerciële doeleinden. 

Door Eline van der Zwaag

Volgens het beleid van DELA wordt van elk overleden persoon door middel van een scanapparaat een vingerafdruk afgenomen en opgeslagen in een digitale database. Dit gebeurde zonder de toestemming van de nabestaanden te vragen. Omdat vingerafdrukken alleen kort na het overlijden goed zichtbaar zijn, deed DELA dit in de dagen voorafgaand aan de uitvaart.

Enkele weken na de uitvaart stuurde DELA de nabestaanden een e-mail met een link naar de webshop waar zij sieraden met de vingerafdruk van de overledene konden bestellen. De prijzen van dergelijke sieraden variëren van 124 tot 1.320 euro. Het downloaden van de vingerafdruk was ook mogelijk, voor een bedrag van dertig euro. Alleen op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden werden de vingerafdrukken later uit de database van DELA verwijderd.

NPO Radio 1 programma Radar bracht de handelswijze aan het licht waarop DELA te maken kreeg met felle kritiek. Hoewel DELA in een reactie liet weten in haar recht te staan, is per direct gestopt met het zonder toestemming afnemen van vingerafdrukken.

De Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming die in mei dit jaar de Wet bescherming persoonsgegevens verving is niet van toepassing op overleden personen. Toch is de handelswijze vanuit ethisch standpunt verwerpelijk, zo luidde de kritiek.