Deelnemer Miljoenenjacht mag spel niet opnieuw spelen

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag bepaald dat de deelnemer die in 2013 tijdens het spel Miljoenenjacht per ongeluk op de rode knop drukte, waarmee het spel werd beëindigd, het spel niet opnieuw mag spelen. 

Uiteindelijk bleek in het koffertje van de man, Arnold van den Hurk, de hoofdprijs van vijf miljoen euro te zitten. Naar eigen zeggen drukte hij uit zenuwen op de rode knop en had in dit geval zijn intentie om verder te spelen zwaarder moeten wegen dan de spelregel. Direct na het indrukken van de knop gaf hij aan dat hij wilde doorspelen – de teller stond op dat moment op 125.000 euro. Daarnaast gaf Van de Hurk aan dat er in de spelregels niets is opgenomen over de rode knop.

De rechter ging daar niet in mee: dat de functie van de rode knop niet expliciet in de uitgereikte spelregels stond vermeld, maakt niet uit. Een regel hoeft niet geschreven te zijn om geldig te zijn. Dat die regel bestond, was volgens de rechtbank duidelijk. Ook beheersing van de zenuwen vormt simpelweg onderdeel van het spel. De mogelijkheid om te kunnen terugkomen op onder druk genomen beslissingen zou in strijd zijn met de geest van het spel. ‘Anders dan in het normale handelsverkeer zijn gebrekkige wilsuitingen in sport en spel “all in the game”,’ aldus het vonnis.

De advocaat van Van den Hurk, Peter Plasman, wees eerder nog op een uitspraak van presentatrice Linda de Mol. Zij zei vlak nadat de kandidaat op de knop had geduwd: ‘Nou, dan doen we toch gewoon alsof je het niet gedaan hebt.’ Na overleg met de notaris bleek dat echter niet te kunnen. De rechter is ook hier duidelijk over: ‘Dit kan niet worden gezien als aanbod en aanvaarding.’ Case closed?

De hele uitspraak is hier te lezen.