De zaak Turner leidt tot bizarre uitspraken

Een nogal bizarre zaak zorgde gisteren en vandaag voor veel ophef op social media. De twintigjarige Brock Turner stond terecht voor de verkrachting van een bewusteloze vrouw. Zijn vader deed nogal wat monden openvallen door de rechter te vragen zijn zoon niet te straffen voor “slechts twintig minuten actie”.

Ook de betreffende rechter – die Turner maar een lichte straf oplegde – ligt momenteel zwaar onder vuur. Er gaat online een petitie rond om hem uit zijn ambt te zetten. Meer daarover lees je hier. Turner hing een gevangenisstraf van veertien jaar boven het hoofd, maar kreeg slechts 3,5 jaar cel, waarvan drie jaar voorwaardelijk.

Veroordeling voor drie delicten
Turner, student aan Stanford University, verkrachtte de bewusteloze vrouw in januari 2015 op een campusfeestje. Twee voorbijgangers zagen het gebeuren en trokken Turner van het 22-jarige slachtoffer af. Ze wisten hem tegen de grond te houden tot de politie arriveerde.

De rechtszaak die begin dit jaar van start ging, leverde een veroordeling voor drie delicten op: de intentie een bewusteloze vrouw te verkrachten, het seksueel penetreren van een beschonken vrouw met een vreemd object en het seksueel penetreren van een bewusteloze vrouw met een vreemd object.

Slachtofferverklaring
Het slachtoffer legde een emotionele verklaring af tijdens de zitting, meer over de inhoud daarvan lees je hier. Over de uitspraak van de vader van Turner dat hij nog nooit eerder gewelddadig was geweest, zegt ze: “As a society, we cannot forgive everyone’s first sexual assault or digital rape. It doesn’t make sense. The seriousness of rape has to be communicated clearly, we should not create a culture that suggests we learn that rape is wrong through trial and error. The consequences of sexual assault needs to be severe enough that people feel enough fear to exercise good judgment even if they are drunk, severe enough to be preventative.”