De wietproef is van start gegaan

Het kabinet is begonnen met een wietproef. Het doel is om te testen of de criminaliteit afneemt wanneer wiet legaal wordt geteeld en verkocht. Eerder bleek al dat gemeenten nog niet staan te springen om de proef. 

Door Winand Kuiper

Onder toezicht van overheidsinstanties zal de komende vier jaar wiet worden geteeld en verkocht. Coffeeshops in de deelnemende gemeenten worden dan verplicht om alleen in te kopen bij de overheidsinstanties.

Compromis

De wietproef is een product van een compromis tijdens de formatie van het huidige kabinet. D66 is een voorstander van het legaliseren van wiet. CDA en ChristenUnie bepleiten daarentegen sluiting van alle coffeeshops. Het kabinet heeft daarop besloten een proef te houden onder tien gemeenten. De wietproef zal moeten bijdragen aan het oplossen van criminaliteit in de wietmarkt. Vooral in gemeenten in provincies aan de Nederlandse grenzen komt veel georganiseerde misdaad in de wietmarkt voor. Deze gemeenten ervaren veel overlast van criminele bendes die in wiet handelen.

Kritiek

De wietproef heeft nogal wat kritiek gekregen. Gemeenten zijn het niet eens met de voorwaarden van de proef. De spelregel dat een coffeeshop in een deelnemende gemeente niet aan buitenlanders mag verkopen en de spelregel dat álle coffeeshops in een deelnemende gemeente mee moeten doen met het inkopen bij een overheidsinstantie zijn de grootste struikelblokken. Het kabinet heeft een advies van de commissie Knottnerus om de wietproef anders aan te kleden naast zich neergelegd. Saillant detail is dat het kabinet deze commissie zelf in het leven heeft geroepen. Daarbij is het opmerkelijk dat wanneer de wietproef ten einde is, de coffeeshophouders zich weer moeten melden bij de criminele wiethandelaren.

Hoe de wietproef het zal doen in de praktijk kan vanaf nu dus gaan blijken. Welke gemeenten mee gaan doen, is nog onduidelijk. Verschillende gemeenten hebben al aangegeven dit niet te doen, zoals Tilburg en Amsterdam.