De verschillen tussen hbo-rechten en rechtsgeleerdheid aan de universiteit

Los van het verschil in de naam van de studie zijn er inhoudelijk ook de nodige verschillen op te merken. Ik mag mijzelf ervaringsdeskundige noemen op dit gebied. Na mijn HBO-rechtenstudie ben ik immers dit studiejaar begonnen aan de pre-master Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In dit stuk zal ik uiteenzetten wat ik de grootste verschillen van de universiteit vind ten opzichte van het HBO.

Door Bram de Jong

Sinds ik naar de universiteit ga, kan (en mag) ik niet meer spreken van ‘school’. Nee, ik ga nu naar de ‘faculteit’. Overigens niet zomaar een faculteit, maar de faculteit der Rechtsgeleerdheid in het Grotiusgebouw (het mooiste gebouw van de campus).

Op de universiteit zijn de colleges per vak verdeeld in hoor- en werkcolleges. Tijdens het hoorcollege spreekt een docent het hele college vol aan de hand van een PowerPoint presentatie. Bij het werkcollege worden vervolgens de vragen uit de studiehandleiding behandeld. Op het HBO werden deze twee vormen van colleges gemixt.

Een ander verschil dat ik merk is dat zelfstandigheid op de universiteit veel groter is. Eigenlijk moet alles zelf worden uitgezocht en geregeld door de student zelf, iets waar ik als voormalig HBO’er aan moet wennen. Roosters en inschrijvingen voor vakken en essays gaan niet meer vanzelf. Verder is aanwezigheid en voorbereiding veel belangrijker op de universiteit. In Nijmegen geldt bij de meeste vakken dat je tweemaal afwezig mag zijn bij het werkcollege. Ben je niet voldoende voorbereid, dan telt dat als niet aanwezig.

Tot nu toe ervaar ik de pre-master rechtsgeleerdheid als goed te doen. Tot nu toe (we zijn drie weken onderweg) is er veel herhaling aan bod gekomen van de stof die op het HBO is behandeld. Als ik de verhalen mag geloven, dan is de pre-master rechtsgeleerdheid goed te doen, mits je zelfstandig te werk kunt gaan en je je goed voorbereidt op ieder college.

Klik op de volgende links voor een aantal wist-je-datjes en korte info over de overstap van hbo naar universiteit.

Ervaringen van andere studenten over deze kwestie lezen (niet alleen rechten-gerelateerd)? Dat kan hier.