Rechtbank Zeeland-West-Brabant: tot grote hoogte

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda.

De cijfers

Het arrondissement van de rechtbank Zeeland-West-Brabant is verdeeld in vier zittingsplaatsen: Bergen op Zoom, Breda, Middelburg en Tilburg. De locaties bedienen samen 124 gemeentes met in totaal anderhalf miljoen inwoners. De locaties Bergen op Zoom en Tilburg behandelen alleen kantonzaken.

De rechtbank behandelt rechtszaken in eerste aanleg. Een zaak wordt daarbij voor het eerst feitelijk behandeld door een rechter. Bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant werken ongeveer 140 rechters en 530 andere medewerkers..

Bereikbaarheid

In Breda is de rechtbank goed te bereiken, het is slechts vijf minuten lopen vanaf het centraal station. Langs het gebouw zijn fietsenstallingen te vinden. De parkeergarage onder het gebouw is alleen beschikbaar voor personeel. Bezoekers kunnen in parkeergarage de Prins of bij het Q-park naast het station parkeren. Sinds enkele weken is er ook een groot terrein voor betaald straatparkeren bijgekomen aan de Spoorstraat.

In beeld

Het splinternieuwe gerechtsgebouw in Breda is gevestigd achter het centraal station net buiten de binnenstad van Breda. Vanuit de rechtbank zie je de rivier Mark stromen. Overal om de rechtbank heen wordt gebouwd of vernieuwd, wat maakt dat de locatie nu nog niet heel aantrekkelijk is. In gerechtsgebouw werken tevens het Openbaar ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming.

Wat meteen opvalt is de hoogte van het gebouw met verschillende verdiepingen die als grote blokken op elkaar zijn gestapeld. Voor het gebouw staat een fontein met daarin een tien meter hoge rode boom met maskers. Deze maskers staan voor de vele gezichten en verschillende mensen in onze maatschappij. Het gebouw heeft een dakterras, naar verluidt kun je op een mooie dag zelfs tot aan Rotterdam kijken.

Er zijn drie ingangen die zich aan de voorkant en zijkanten van het voorste deel van het gebouw bevinden. Achter de beveiliging is een hal met een route naar de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Met een lift of via trappen loop je richting de zittingszalen op eerste en tweede verdiepingen. Bezoekers ontvangen een plattegrond omdat de rechtbank nog nieuw is. Een waardevolle toevoeging aan je bezoek en een tip voor iedere rechtbank.

De eerste verdieping bestaat uit drie bodebalies en de zittingszalen 1 t/m 13, waarvan één met een publieke tribune. De zittingszalen bevinden zich in het midden van de verdieping waardoor je, net als in Zwolle, een rondje kunt lopen. Het is een grote ruimte met hoge muren, veel wit, gouden accenten en veel licht. De buitenmuren bestaan bijna geheel uit ramen en geven een erg mooi uitzicht over Breda. Er is speciale zonwering die automatisch afstemt op het zonlicht.

Ook zijn er voldoende toiletten, spreekkamers, informatieschermen en is er een mediationkamer. Op deze verdieping bevindt zich een coffeecorner met broodjes, die ook een mooi uitzicht geeft over de skyline. Ook is er tegen betaling een frisdrankautomaat. De vele zitplaatsen en de buitenkant van de zittingszalen doen denken aan het interieur in ’s-Hertogenbosch. Een leuke toevoeging zijn de vele folderbakken met informatie over begrippen in de Rechtspraak en hoe bepaalde processen werken.

De tweede verdieping is vrijwel identiek aan de eerste. De highlight van deze verdieping is, naast het mooie uitzicht, toch de aparte advocaten-, deken-, en perskamer. Niet alleen prachtig ingericht, maar ook van alle gemakken voorzien. Alles oogt en ruikt nog fris, schoon en nieuw. Mooi, maar er mag nog wat meer worden geleefd.

Zitting bijwonen

Mocht je een rechtszitting willen bijwonen, dan is het raadzaam de planning op het zittingsrooster te bekijken. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.

Bekijk het zittingsrooster van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant hier.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.