Rechtbank Utrecht: een middeleeuwse uitstraling

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: Rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht.

De cijfers

Het arrondissement van deze rechtbank omvat de provincie Utrecht, Flevoland en de Gooi en Vechtstreek. Het arrondissement is verdeeld in vijf regio’s: Almere, Lelystad, Amersfoort, Gooi en Vechtstreek en Utrecht. De rechtbank Midden-Nederland heeft vier locaties, te vinden in Lelystad, Utrecht, Almere en Amersfoort. De locaties bedienen samen 39 gemeentes.

De rechtbank behandelt rechtszaken in eerste aanleg. Een zaak wordt daarbij voor het eerst feitelijk behandeld door een rechter. Er werken ongeveer 175 rechters en 580 andere medewerkers. Zij werken op het gebied van civiel-, kanton-, bestuurs- en strafrecht of voeren niet-juridische werkzaamheden uit. Denk hierbij aan receptionisten, beveiligingsmedewerkers en ICT-medewerkers.

Bereikbaarheid

De rechtbank grenst aan het Vrouwe Justitiaplein. De medewerkers moeten het gebouw delen met de Centrale Raad voor Beroep. Rondom de rechtbank is genoeg gelegenheid tot betaald parkeren, ook staan er voldoende fietsenstalling. Vanaf het centraal station is de rechtbank in tien minuten lopen te bereiken.

In beeld

Het gebouw van de rechtbank heeft een u-vorm en een middeleeuwse uitstraling. De aparte gedeelten van het complex zijn verbonden door constructies van staal en glas. Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen en aan alle kanten zijn er kleine hofjes en mooie gevels te bewonderen.

Bij binnenkomst door een draaideur kom je in een centrale hal met informatiebalie terecht. Direct na de beveiliging, aan de rechterzijde van de hal, brengt een klein gangetje je naar het oudere deel van de rechtbank. Dit was vroeger een laboratorium. De prachtige tegels, glas-en-lood ramen en hoge plafonds doen hier nog aan denken. Er bevinden zich een kort gedingzaal, advocatenkamers, een bodebalie en verschillende gangetjes met zitplaatsen.

Weten hoe het is om te werken bij de Rechtbank Utrecht? Lees dan dit interview met klachtencoördinator Jaap Madern.

Aan het einde van de gang bevinden zich de liften en trappen die naar de zittingszalen leiden. Verder zijn hier nog zitgedeelten, is er een gratis koffieautomaat, een raadkamer en zit hier de rechter-commissaris.

Via de lift of het trappenhuis kun je bovenste verdiepingen bereiken. Op de eerste verdieping vind je de zittingszalen A, B en C. Hier is één bodebalie, EHBO, toiletten, voldoende zitplaatsen en is er een gratis koffieautomaat. Ook de administratie van de R-C, een mediationkamer en verschillende spreekkamers zijn hier gevestigd. Er is hier veel gebruik gemaakt van hout en wit. Het geheel oogt fris en opgeruimd.

Op de derde verdieping bevinden zich de zittingszalen E t/m H en op de vierde de zalen I t/m L. Deze verdiepingen zijn identiek aan de eerste verdieping, al zou wat kunst en groen de boel wat opfleuren. Op de bovenste verdieping is een miniatuur van het gebouw te vinden.

Bekijk hier de rechtbank van binnen.

Zitting bijwonen

Mocht je een rechtszitting willen bijwonen, dan is het raadzaam de planning op het zittingsrooster te bekijken. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.

Bekijk het zittingsrooster van de Rechtbank Midden-Nederland hier.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.