Rechtbank Overijssel: combi van oud en nieuw

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle.

De cijfers

Het arrondissement van deze rechtbank omvat de provincie Overijssel. De rechtbank Overijssel heeft drie locaties: Almelo, Enschede en Zwolle. De locaties bedienen samen 25 gemeentes.

De rechtbank behandelt rechtszaken in eerste aanleg. Een zaak wordt daarbij voor het eerst feitelijk behandeld door een rechter. Bij de rechtbank Overijssel werken ongeveer 126 rechters en 561 andere medewerkers. Zij werken op het gebied van civiel-, bestuurs- en strafrecht of voeren niet direct juridische werkzaamheden uit.

Bereikbaarheid

In Zwolle is de rechtbank goed te bereiken met betaalde parkeerplaatsen rondom het gebouw. De bushalte bevindt zich recht voor de rechtbank en er staan fietenstallingen op het terrein. De rechtbank bevindt zich op zo’n circa vijftien minuten lopen vanaf het centraal station.

In beeld

De rechtbank Zwolle heeft tot 2013 in een ander gebouw recht gesproken. Dit gebouw stamt uit 1977 en is volledig gerenoveerd. Tevens is het huidige rechtsgebouw aan het oude gebouw vastgemaakt en tezamen zijn zij op 3 juni 2013 officieel in gebruik genomen.

Van buitenaf is het nieuwe deel een hoog en groot gebouw met veel ramen. Het andere deel is wat lager en heeft bruine stenen. Om de rechtbank heen is veel groen. Op deze locatie hangt een rustige sfeer.

Bij de ingang van het nieuwe gedeelte bevindt zich de informatiebalie en de beveiliging. In de centrale hal vind je een coffeecorner en toiletten en hangen toga’s aan een kapstok. Ook zijn er pers- en advocatenkamers, spreekkamers en een inzagekamer. Rechts van deze hal bevindt zich een trap die naar de eerste verdieping van het nieuwe gedeelte leidt. Langs de trap staat aan de buitenkant een fontein van wel acht meter hoog.

De eerste verdieping is erg modern. Er is veel gebruikgemaakt van wit, hout, beton en de buitenmuren bestaan vrijwel volledig uit glas. Hier bevinden zich drie bodebalies die samen elf zittingszalen bedienen. Er staan prullenbakken en grote planten, maar kunst is er niet te bekennen.

Terug naar beneden loop je langs de centrale balie het oude gedeelte van de rechtbank in. Het grootste deel daarvan is niet toegankelijk voor bezoekers, al bevinden zich hier nog wel zeven zittingszalen. Hier is het van binnen veel donkerder, maar wel warmer dan in het nieuwe gedeelte. De glazen cilindervormige lift is een eyecatcher. Ook hier zijn toiletten, voldoende zitgedeelten, planten en een koffieautomaat. De enquêtekamers en de Raad voor de Kinderbescherming hebben hier een eigen plek gekregen. Al met al doet het oude gedeelte zeker niet onder voor het nieuwe stuk van de rechtbank.

Bekijk hier de rechtbank van binnen.

Zitting bijwonen

Mocht je een rechtszitting willen bijwonen, dan is het raadzaam de planning op het zittingsrooster te bekijken. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.

Bekijk het zittingsrooster van de Rechtbank Overijssel hier.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.