Rechtbank Oost-Brabant: Brabantse gemoedelijkheid

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: de Rechtbank Oost-Brabant, locatie ‘s-Hertogenbosch.

De cijfers

Het arrondissement van de rechtbank Oost-Brabant heeft twee locaties: ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. De locaties bedienen samen 39 gemeentes. Bij de rechtbank Oost-Brabant werken een kleine 140 rechters en een kleine 500 medewerkers in een juridische, administratieve of staffunctie. Zij werken op het gebied van civiel-, familie- en jeugd, bestuurs- en strafrecht of toezicht of voeren niet direct juridisch gerelateerde werkzaamheden uit.

Bereikbaarheid

De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch, sinds 1999 gevestigd in het Paleis van Justitie, ligt direct naast het centraal station en heeft een eigen hof, omringd door de kantoren van de verschillende organisaties die hier gevestigd zijn, zoals het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche. De rechtbank is daarmee goed via het openbaar vervoer te bereiken. Ook is er met naastgelegen parkeergarages genoeg mogelijkheid om de auto te parkeren en je fiets te stallen.

In beeld

De ingang is te bereiken via een groot plein met enkele bomen, aan alle kanten omsloten door het Paleis van Justitie. Voor bezoekers is alleen het glazen deel van het gebouw openbaar. Van buiten lijkt dit deel een moderne ingewikkelde constructie met veel lagen, terwijl het binnen een meer klassieke uitstraling heeft door de glanzende vloer en vele pilaren. Bij binnenkomst na de beveiliging zie je twee trappen die naar de eerste verdieping leiden. In het midden staat één bode- en informatiebalie.

Op de begane grond vind je de zittingszalen A t/m J. Tevens zijn er twintig enquêtekamers. De deuren van de zittingszalen zijn vrij laag, omdat daarboven ramen zijn geplaatst. Hierdoor valt veel licht in de zittingszalen en kunnen de wandtapijten goed worden bekeken. Tijdens mijn bezoek werd er voorlichting gegeven aan scholieren en zij mochten ook zittingen bezoeken. Het is goed om te zien dat deze rechtbank constant werkt aan het toegankelijk maken van de rechtspraak voor jongeren. Wel zorgt de grote lange hal voor veel rumoer.

Weten hoe het is om te werken bij de Rechtbank Oost-Brabant? Lees dan dit interview met rechter-commissaris Lieneke de Klerk.

De eerste verdieping, die via de grote trappen te bereiken is, is vrijwel identiek aan de begane grond. Hier bevinden zich de zittingszalen K t/m P. Zowel boven als beneden zijn er veel zitplaatsen, toiletten, een garderobe en gratis koffie- en waterautomaat. Ook zijn er folderbakken en beeldschermen met zittingsinformatie te vinden. Er is een gratis WiFi-netwerk. De bovenliggende enquêtekamers zijn vanuit de centrale hal via wenteltrappen en liften te bereiken. Het mooie aan de eerste verdieping is dat het in feite een groot balkon is, waardoor je naar de mensen beneden kunt kijken.

Ook is er een souterrain in dit gebouw. Daar is – enigszins onlogisch – de centrale informatiebalie geplaatst. Ook hier zijn toiletten te vinden en hangt er een ‘Most Wanted’-list met een beloning voor de gouden tip. Verder zijn hier de perskamer, spreekkamers en de advocatenkamers. Ook bevindt zich in het souterrain het cellencomplex en een zittingszaal.  Boven het cellencomplex is het kabinet van de rechter-commissaris.

Bekijk hier de rechtbank van binnen.

Zitting bijwonen

Mocht je een zitting willen bijwonen, dan is het raadzaam naar de centrale informatiebalie te bellen. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidsopnamen te maken. En in de zittingszaal staat je mobiel natuurlijk uit of op stil.

Bekijk hier het zittingsrooster.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.