Rechtbank Noord-Nederland: huiselijke sfeer

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: de rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen.

De cijfers

Het arrondissement van de rechtbank Noord-Nederland is verdeeld in drie zittingsplaatsen namelijk: Assen, Groningen, en Leeuwarden. De locaties bedienen samen 42 gemeentes, waaronder de Waddeneilanden met uitzondering van Texel. Dat eiland valt onder het arrondissement Noord-Holland. Bij de rechtbank Noord-Nederland werken ongeveer 150 rechters en 580 andere medewerkers. Zij werken op het gebied van civiel-, bestuurs- en strafrecht of voeren niet direct juridisch gerelateerde werkzaamheden uit.

Bereikbaarheid

In Assen is de rechtbank goed te bereiken doordat er pal naast de rechtbank betaalde parkeerplaatsen zijn. De bushalte bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw en er zijn eveneens fietsenstallingen voor het gebouw geplaatst. Vanaf het centraal station Assen is het acht à tien minuten lopen naar de rechtbank.

In beeld

Het gerechtsgebouw in het centrum van Assen is gevestigd aan de Brinkstraat 4 en werd in 1840 in gebruik genomen. Aanvankelijk waren in het gebouw het gerechtshof, de arrondissements-rechtbank en het kantongerecht gevestigd. In 1875 werd het aantal hoven in Nederland teruggebracht naar vijf en verdween het gerechtshof uit het gebouw. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd een nieuw deel achter het oorspronkelijke bouwwerk geplaatst, die later met het voorste deel werd verbonden. In 2018 is Regio Noord van het Rijksvastgoedbedrijf ook in het gebouw gevestigd.

De stijl van het gebouw is neoclassistisch, inclusief pilaren en een witte gevel. De voorzijde is geheel symmetrisch en bevat de Latijnse tekst ‘Zonder gerechtigheid geen vrijheid’.

Weten hoe het is om te werken bij de Rechtbank Noord-Nederland? Lees dan dit interview met juridisch administratief medewerker Klaasje Beuker-Eillert.

Bij binnenkomst door de grote groene deuren kom je direct bij de beveiliging. Daarna loop je door naar de centrale wachtruimte waar één bode- en informatiebalie staat. De vele aanwezige kunstwerken geven het geheel een fijne indruk. In de wachtruimte kijk je naar buiten op een hofje en kun je het oude gedeelte van de rechtbank zien, dat vroeger als gevangenis werd gebruikt. Door de ramen valt veel licht naar binnen en er zijn toiletten, een koffie- en frisdrankautomaat en een garderobe. Ook zijn er kleine zitruimtes in de muur gemaakt, die een soort romantisch ‘dinner by candlelight’ gevoel geven.

Op de begane grond bevinden zich verschillende zalen, is de beveiliging gestationeerd en is er een mediationkamer. De zalen zijn vernoemd naar typische locaties in Assen. Zo is er de Flintkamer, vernoemd naar een steen, en doelt de Heidekamer – logischerwijs – op de vele heidevelden in de regio. De Harm Takens-kamer is vernoemd naar een medewerker die door zijn lange staat van dienst als ‘onderdeel van het meubilair’ werd gezien.

De tweede verdieping is te bereiken via het trappenhuis of de lift. Zowel beneden als boven zijn de zalen voor invaliden goed bereikbaar. Het tapijt op de grond geeft een huiselijke sfeer. Er is een zitruimte met folders en tijdschriften en op een beeldscherm wordt informatie getoond. De zalen boven verwijzen onder meer naar het Drents museum en het hofje de Brink. Tevens zijn hier een spreekkamer en drie raadkamers aanwezig. Noemenswaardig is de aanwezige kaart van Nederland met daarop de gerechtelijke indeling. Voor bezoekers een toegankelijke manier om meer te zien over de verschillende rechtbanken en de gerechtshoven.

Bekijk hier de rechtbank van binnen.

Zitting bijwonen

Mocht je een zitting willen bijwonen, dan is het raadzaam naar de centrale balie te bellen. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.

Bekijk hier het zittingsrooster.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.