Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?
In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: de Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar.
De cijfers
Het arrondissement van deze rechtbank omvat de hele provincie Noord-Holland. Het arrondissement is verdeeld in drie regio’s: Alkmaar, Haarlem, en Zaanstad. De rechtbank Noord-Holland heeft vijf locaties: Appelaar en Jansstraat (beide in Haarlem), Alkmaar, Haarlemmermeer (Schiphol) en Zaanstad. De locaties bedienen samen 35 gemeentes.
Bij de rechtbank Noord-Holland werken ongeveer 190 rechters en zeshonderd andere medewerkers. Zij werken op het gebied van civiel-, kanton-, bestuurs- en strafrecht of voeren niet-juridische gerelateerde werkzaamheden uit.
Bereikbaarheid
De rechtbank bevindt zich op vijf minuten lopen van het centraal station. Naast de rechtbank is er een parkeerterrein voor bezoekers. Tevens staan er fietsenstallingen naast de rechtbank.
In beeld
Vlakbij het centraal station, naast het ROC Horizon college, staat de rechtbank Alkmaar. Het gebouw is op 13 februari 1996 geopend door te toenmalige minister van Justitie mr. W. Sorgdrager.
Van buitenaf is het een rond gebouw met veel ramen en een overdekte ingang. Het ziet er ondanks het bouwjaar vrij nieuw uit. Het gebouw heeft een u-vorm en in het midden daarvan een hofje met veel groen. Ook op het pleintje voor de rechtbank staan veel perkjes met bomen. In vergelijking met de andere gerechtsgebouwen is deze rechtbank vrij klein.
Door de draaideuren kom je binnen in een glazen gang. Deze brengt je naar de receptie en beveiliging. Dit gedeelte is erg klein, waardoor je elkaar snel in de weg loopt. Na de detectiepoortjes sta je in het zitgedeelte met de centrale balie.
Weten hoe het is om te werken bij de Rechtbank Noord-Holland? Lees dan dit interview met senior adviseur integrale veiligheid en beveiliging Jan Peereboom.
De zitruimte is verbonden met twee zittingszalen. Er staan planten, er hangt kunst en er zijn bakken met folders. Een trap en lift leiden naar de eerste verdieping, waar je op een soort balkon uitkomt. Hier bevinden zich zittingszalen 3 tot en met 5 en een bodebalie. Er zijn toiletten, een garderobe, een gratis koffieautomaat en voldoende afgeschermde zitplekken.
Loop je vanuit de ingang op de begane grond direct naar recht door een S-vormige gang, dan vindt je daar de zittingszalen 6 tot en met 9. Deze hebben een ronde vorm en zijn met hout versierd. Tussen de zalen zijn zitgedeelten geplaatst.
De tweede verdieping herbergt – de tevens ronde – zittingszalen 10 tot en met 14 en een bodebalie. Aan het eind van deze verdieping is er een poortje naar het beveiligde gedeelte van de rechtbank.
In het gebouw ontbreken routebordjes. Dat zou een welkome aanvulling zijn, ook al is het gebouw niet zo groot.
Bekijk hier de rechtbank van binnen.
Zitting bijwonen
Mocht je een rechtszitting willen bijwonen, dan is het raadzaam naar de centrale balie te bellen. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.
Bekijk hier het zittingsrooster.
Eindbeoordeling
Beoordelingspunten | Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend) |
Bereikbaarheid | ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️ |
Locatie | ⚖️⚖️ |
Behulpzaamheid | ⚖️⚖️⚖️ |
Voorzieningen | ⚖️⚖️⚖️ |
Zittingszalen | ⚖️⚖️⚖️ |
Gemiddelde score | ⚖️⚖️⚖️ |
Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.