Rechtbank Limburg: een pand met historie

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: de Rechtbank Limburg, locatie Maastricht.

De cijfers

Het arrondissement van deze rechtbank omvat de hele provincie Limburg. Het arrondissement is verdeeld in de regio’s Noord, Midden en Zuid. De rechtbank Limburg heeft twee locaties: Maastricht en Roermond. De locaties bedienen samen 34 gemeentes.

Bij de rechtbank Limburg werken ongeveer 120 rechters en 520 andere medewerkers. Zij werken op het gebied van civiel-, bestuurs- en strafrecht of voeren niet-juridisch gerelateerde werkzaamheden uit.

Bereikbaarheid

In Maastricht is de rechtbank goed te bereiken. Achter de rechtbank zijn speciale parkeerplaatsen voor bezoekers en er zijn fietsenstallingen op het terrein geplaatst. De bushalte bevindt zich op de rotonde recht voor het gebouw. Wel is het centraal station zo’n 2,5 kilometer van de rechtbank verwijderd.

In beeld

Net buiten het centrum van de binnenstad van Maastricht staat het enorme gebouw van de rechtbank Limburg. Voor de ingang is een mooi groen grasveld aangelegd met daarin een grote vijver en fontein. Alleen de lange oprit en de blauwe toren van de kapel verraden dat dit van origine geen rechtbank is.

Het gebouw is in 1939 gebouwd en werd oorspronkelijk gebruikt als ziekenhuis. In 1991 is het Academisch Ziekenhuis Maastricht verhuisd naar diens huidige locatie en werd het gebouw het nieuwe onderkomen van de rechtbank.

Van buitenaf is het een breed gebouw met veel ramen en een aparte overdekte ingang. Aan de rechterkant van het gebouw zie je de kapel met toren, waar nu beneden de bedrijfskantine is gevestigd en boven de bibliotheek. In veel ramen zie je glas-in-lood.

Weten hoe het is om te werken bij de Rechtbank Limburg? Lees dan dit interview met mediationbureau medewerker Ismihan Gordijn-Özacar.

De grootte van het gebouw is van binnen haast niet terug te zien. Het openbare gedeelte met de zittingszalen is verbazingwekkend klein. Beneden in de rechtbank is maar één balie, verdeeld in een bode- en centrale balie.

De rechtbank telt zeven zittingzalen op de begane grond en een zittingzaal op de eerste verdieping. Daarnaast zijn op de begane grond nog twee gangen met in totaal negen enquêtekamers te vinden. Dit zijn kleinere zittingzalen waar bijvoorbeeld vaak familierechtzaken worden behandeld, maar waar geen publiek bij mag zijn.

Door de kleine ruimte worden zaken opgeroepen via een intercom. Partijen gaan zelfstandig, dus niet onder begeleiding van een bode, naar binnen. Verder zijn op de begane grond, naast verschillende spreekkamers, een advocatenkamer, een aparte slachtofferkamer en een mediationbureau te vinden.

Een perskamer, restaurant of coffeecorner ontbreken. Afgezien van de schilderijen in de ramen is er weinig kleur te bekennen. De ruimte is desalniettemin schoon en in de stenen vloer zijn Nederlandse en Latijnse teksten gegrafeerd. Er is een groot glazen dak waardoor veel licht naar binnen komt. Planten zouden de boel nog wat opfleuren.

Bekijk hier de rechtbank van binnen.

Zitting bijwonen

Mocht je een zitting willen bijwonen, dan is het raadzaam naar de centrale balie te bellen. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.

Bekijk hier het zittingsrooster.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.