Rechtbank Gelderland: hart van het centrum

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem.

De cijfers

Het arrondissement van deze rechtbank omvat 54 gemeenten, verdeeld in vier regio’s: Arnhem, Nijmegen, Zutphen en Apeldoorn. In deze plaatsen zijn ook de verschillende locaties van de rechtbank te vinden.

Bij de rechtbank Gelderland werken ongeveer honderdzestig rechters en zeshonderd andere medewerkers. Zij werken op het gebied van civiel-, kanton-, bestuurs- en strafrecht of voeren niet-juridisch gerelateerde werkzaamheden uit.

Bereikbaarheid

In Arnhem is de rechtbank goed te bereiken. Er zijn betaalde parkeerplaatsen, de bushalte staat recht voor het gebouw en er zijn fietsenstallingen bij de trappen aanwezig. Vanaf het centraal station is het circa tien minuten lopen.

In beeld

In het centrum van Arnhem, vlak achter de markt en tegenover de eeuwig onder constructie zijnde Eusebiuskerk, omringd door groen en pleinen met fonteinen, staat de rechtbank. Het gebouw is in 1963 in gebruik genomen. Hier zijn ook het gerechtshof, het arrondissementsparket en het ressortsparket gevestigd.

Van buitenaf is het een blokkig gebouw dat doet denken aan de communistische flats uit het Oostblok. Wellicht dat een likje verf het gebouw een wat frissere uitstraling zou kunnen geven.

Hoe anders is het gebouw aan de binnenkant. De hal herbergt een meeting point met zitgelegenheid en door de ramen kijk je naar een hofje. Twee grote trappen brengen je naar de eerste en tevens enige verdieping van dit gedeelte.

Weten hoe het is om te werken bij de Rechtbank Gelderland? Lees dan dit interview met senior secretaris Hester Miedema.

Er zijn vier grote zittingszalen, waarvan twee een publieke en perstribune hebben. Zij zijn allemaal naar rivieren vernoemd. De Groesbeek- en Waalzaal zijn volledig digitaal. Ook is er een perskamer aanwezig. Elke zaal is voor invaliden toegankelijk.

Bij elke zaal staan voldoende stoelen, maar een apart rustig zitgedeelte is er niet. Wel is er tegenover de ingang een serre waar een klein restaurantje zit. Ook staat in het gebouw een automaat waar je gratis koffie, thee en chocolademelk kunt halen. Boven de serre zijn prachtige glas-in-loodramen van grafisch ontwerper Joost Swarte geplaatst. Elk raam weerspiegelt een stukje van de samenleving.

Door het hele gebouw hangt volop kunst aan de muur en staan er vitrinekasten met kunstwerken. Het is er schoon en licht en het personeel is erg vriendelijk.

Bekijk hier de rechtbank van binnen.

Zitting bijwonen

Mocht je een rechtszitting willen bijwonen, dan is het raadzaam naar de centrale balie te bellen. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.

Bekijk hier het zittingsrooster.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.