Rechtbank Amsterdam: grootste juridische bibliotheek van Nederland

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: de Rechtbank Amsterdam.

De cijfers

Het arrondissement van de rechtbank Amsterdam omvat de gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Bij de rechtbank Amsterdam werken ongeveer tweehonderd rechters en achthonderd andere medewerkers. Zij werken op het gebied van civiel-, kanton-, bestuurs- en strafrecht of voeren geen juridische werkzaamheden uit.

Bereikbaarheid

De rechtbank is gelegen aan de Parnassusweg, zo’n tien minuten lopen en vijf minuten fietsen vanaf station Zuid. De ingang is tijdelijk gevestigd in gebouw G (‘Parnas’). Ook is de rechtbank te bereiken via de tram (halte Parnassusweg), metro (metrostation Zuid). Een openbare betaalde parkeerplaats is aanwezig, maar parkeerplekken zijn er in beperkte mate.

In beeld

Omringd door de hoge gebouwen van de Zuidas en langs de Ringweg Zuid ligt, nog vol in aanbouw, de rechtbank Amsterdam. In 2016 is de herhuisvesting op deze locatie gestart. Op dit moment bestaat de rechtbank uit bouwdelen E, F en de tijdelijke nieuwbouw G. De nieuwe rechtbank, die naast deze locaties wordt gebouwd, zal in 2021 worden opgeleverd.

Naast het zittingsgebouw Parnas, gebruikt de rechtbank Amsterdam voor administratie de locaties ‘De Brug’ en ‘Het Strawinskyhuis’ en als extra beveiligde locatie ‘de Bunker’. Die laatste is op dit moment vooral bekend door de behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder.

Parnas heeft een strakke en moderne uitstraling door de vele ramen. De ingang van de rechtbank is gelegen aan een straat met appartementen en winkels. In dit gedeelte zijn de receptie, beveiliging, drie bodebalies en vijf zittingszalen gevestigd. Het is er licht, er zijn veel ramen en er hangt verschillende kunst. Er zijn voldoende toiletten en zitplaatsen beschikbaar. Wel zijn er erg veel trappen, al zijn er liften beschikbaar en is elke ruimte rolstoeltoegankelijk.

Weten hoe het is om te werken bij de Rechtbank Amsterdam? Lees dan dit interview met centrale baliemedewerker Sophia Verhagen.

Het nieuwbouw gedeelte G, met de tijdelijke hoofdingang, is verbonden aan de gedeelten ‘E’ en ‘F’, deze zijn een stuk ouder. Het nieuwe en oude gedeelte zijn met een loopburg verbonden aan elkaar verbonden. Ondanks de wegwijsborden is het voor bezoekers wat zoeken naar de juiste zaal. In dit gedeelte bevindt zich – enigszins verwarrend – ook de centrale balie. Ook is hier een Asprettobar van Sodexo te vinden waar je koffie en broodjes kunt halen. Achter de zitgedeelten van de bar staan grote hokken die als advocatenkamers worden gebruikt.

Gedeelte ‘F’ en ‘E’ lopen in elkaar over en hebben samen twaalf bodebalies en maar liefst veertig zittingszalen. Onder deze gebouwen bevindt zich een groot cellencomplex. Samen geven deze gebouwen een ruime, schone en groene indruk. Het E-gedeelte is extra indrukwekkend omdat hier de Praktizijnsbibliotheek (opgericht in 1837) te vinden is. Met naar schatting ruim twintigduizend boektitels is dit de grootste juridische bibliotheek van Nederland. Ook opvallend is de aanwezigheid van een mediationbureau, waarvoor aparte kamers gereserveerd zijn.

Bekijk hier de rechtbank van binnen.

Zitting bijwonen

Mocht je een rechtszitting willen bijwonen, dan is het raadzaam naar de centrale balie te bellen. Er is geen zittingsrooster beschikbaar, maar er zijn elke dag zittingen op het gebied van straf-, civiel- en bestuursrecht. Voor bezoek door groepen vanaf vijf personen is aanmelden verplicht. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.