Rechtbank Rotterdam: Manhattan aan de Maas

Iedere Nederlander krijgt minimaal eens in zijn leven te maken met rechtspraak, zo blijkt uit onderzoek. Rechtenstudenten krijgen deze mogelijkheid vele malen vaker en zullen waarschijnlijk al minstens één keer een rechtbank hebben bezocht. Maar wie van jullie is ze in Nederland allemaal langsgegaan?

In deze gastreeks brengt rechtenstudent Mathilda Ariëns een bezoek aan de elf rechtbanken die Nederland kent. Deze keer: Rechtbank Rotterdam, locatie Rotterdam.

De cijfers

De rechtbank Rotterdam heeft twee locaties: Rotterdam en Dordrecht. Zij bedienen samen 32 gemeentes. De rechtbank behandelt rechtszaken in eerste aanleg. Een zaak wordt daarbij voor het eerst feitelijk behandeld door een rechter. Bij de rechtbank Rotterdam werken ongeveer 200 rechters en 950 andere medewerkers.

Volgens de ‘World Port Rankings 2015’ staat de haven van Rotterdam op de vijfde plaats met de meeste goederenoverslag op de wereld. Geen wonder dat de rechtbank Rotterdam gespecialiseerd is op het terrein van (inter)nationale scheepvaart-, haven- en handelszaken. Daarnaast is de rechtbank exclusief bevoegd om kennis te nemen van telecommunicatierecht, mededingingsrecht en financieel toezicht.

Bereikbaarheid

In Rotterdam is de rechtbank goed te bereiken: de in- en uitgang van de metro en de tramhalte bevinden zich pal voor de deur van het gebouw. Fietsenstallingen staan op het terrein. Onder het gebouw is een parkeergarage, maar deze is alleen beschikbaar voor medewerkers van de rechtbank. Op straat en in een parkeergarage verder verwijderd van de rechtbank is het wel mogelijk om tegen betaling te parkeren.

In beeld

Rotterdam ook wel het ‘Manhattan aan de Maas’ genoemd. Het rechtsgebouw uit 1996, aan de voet van de Erasmusbrug, bestaat uit twee delen die door glazen loopbruggen zijn verbonden. Het leidt tot een imposant gebouw met verschillende stijlen (zowel veel glas als terracotta), maar ook tot een wat onlogische indeling. Om dat recht te trekken zijn er al veel verbouwingen geweest, zo ook tijdens dit rechtbankbezoek. De centrale balie bevindt zich daardoor tijdelijk in een portacabin vóór het gebouw.

Alle zittingszalen zijn zakelijk aangekleed en hebben een prachtig uitzicht op de Maas. Er is een speciale ruimte ingericht voor jeugdigen die met een rechter of met de Raad voor de Kinderbescherming moeten praten. Ook is er voor advocaten een speciale toga/paskamer met kledingkast en spiegel. Tevens staat er dicht bij de bodebalie een multifunctional. Daar kan iedereen, met toestemming van de bode, gebruik van maken. De u-vorm van de verdieping die toegankelijk is voor publiek zorgt ervoor dat het zelfs bij drukte redelijk rustig blijft. Er zijn genoeg zittingsplaatsen en overal hangen tv-schermen, staan prullenbakken en is er kunst. Modern, maar toegankelijk.

In het grootste gedeelte van de rechtbank, gedeelte A, zijn de meeste zittingszalen geherbergd. Hier bevinden zich ook de beveiliging, kluisjes, EHBO, informatiebalie en parketpolitie. In dit gedeelte hebben de verschillende verdiepingen een ‘open dak’, waardoor je, afhankelijk van je positie, naar boven of beneden kunt kijken. Dit zorgt voor meer rumoer, maar ook voor extra lichtinval.

Een nadeel? In het gebouw is geen kantine te vinden. Wel zijn er in de buurt van de rechtbank genoeg lunchrooms.

Zitting bijwonen

Mocht je een rechtszitting willen bijwonen, dan is het raadzaam de planning op het zittingsrooster te bekijken. Houd je daarnaast aan de huisregels: niet eten en drinken in de zittingszaal, niet roken in het gebouw en geen kleding waarvan het detectiepoortje gaat piepen. Daarnaast is het niet toegestaan om in de rechtbank te filmen, te fotograferen of geluidopnamen te maken zonder toestemming van de afdeling communicatie.

Bekijk het zittingsrooster van de Rechtbank Rotterdam hier.

Eindbeoordeling

Beoordelingspunten Beoordeling (1 = zeer slecht, 5 = uitstekend)
Bereikbaarheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Locatie ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Behulpzaamheid ⚖️⚖️⚖️⚖️
Voorzieningen ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Zittingszalen ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
Gemiddelde score ⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️

Deze rechtbank zelf een keer bezoeken? Alles contactgegevens vind je hier.