De politie is je beste vriend!

De politie is je beste vriend! Althans voor sommigen. Dat de politie niet ieders vriend is, blijkt uit een opmerkelijke tafereel in Breda. 

Door Sam van den Akker

Op de opname die is gemaakt van het incident hoor je een man zich opwinden. Hij lijkt boos te zijn op de politie en een aantal stagiairs. Hij vraagt of hij zijn rijbewijs terug mag en waarom hij een boete krijgt. Daarnaast is te horen dat de verdachte zegt dat hij niet aangeraakt mag worden en dat hij last heeft van zijn schouder. Daarna volgt kennelijk een hardhandige aanhouding. De politie deelt de man mede dat hij is aangehouden voor belediging en de man begint het uit te schreeuwen van de pijn. De verdachte geeft meerdere malen aan last te hebben van zijn schouder.

Volgens de politie schreeuwde de man uit het niets tegen de stagiairs van de politie en maakte hen uit voor homo’s. Daarnaast schold hij de politie uit. De man zou zijn rijbewijs vrijwillig hebben afgegeven aan de politie.

Een politieagent voerde naar aanleiding van dit aparte voorval een controle uit, de man zou de politie hebben gefilmd en de grenzen opgezocht hebben. Na een belediging van de agenten volgde een aanhouding waartegen de man zich verzette door achteruit te lopen. Dat levert ook een strafbaar feit op, te kwalificeren als weerspannigheid. Nadat de politie de man bij de arm greep, begon hij te schreeuwen dat zijn arm pijn deed volgens de politie.

De man heeft aangifte gedaan tegen de politieagenten, hij zou zijn mishandeld. Hij zegt veel pijn te hebben aan zijn schouder en zijn rechterpols zou zijn gekneusd. Nadat de man is verhoord kreeg hij een oproep voor een TOM-zitting (een taakstrafzitting vanuit het Openbaar Ministerie) voor aanstaande vrijdag.

Er liep op 23 april een onderzoek naar het voorval. Op basis van de beelden die de omstanders hebben gemaakt en de beelden die de bodycams van de politie zou er duidelijkheid moeten worden gegeven over de feitelijke toedracht. Waarschijnlijk zullen de betrokkenen nog worden gehoord.

Hoe zou jij de beelden beoordelen?