Wie het nieuws een beetje volgt, kan het moeilijk gemist hebben: Jelle Brandt Corstius onthulde afgelopen week in Trouw dat hij in het verleden is gedwongen tot seks met een producer. Het leidde tot een tv-optreden van de man in kwestie, Gijs van Dam, die aangaf dat er geen sprake was geweest van dwang. Een inmiddels pijnlijk welles-nietes spelletje, flink uitvergroot door de media.
Corstius vertelde in het betreffende artikel, met als aanleiding de #metoo campagne, niet om wie het ging. Toch bleek het niet moeilijk dit te achterhalen. Van Dam, die aangaf zich gedwongen te voelen om zich te verdedigen, nam advocaat Peter Plasman in de arm en sprak bij Pauw over de gebeurtenis, die zo’n vijftien jaar geleden plaatsvond.
Beide heren hebben inmiddels aangifte gedaan. Van Dam voor smaad en laster, de inhoud van de aangifte van Corstius tegen Van Dam is nog onbekend. Die laatste huurde deze week advocaat Nico Meijering van Ficq & Partners in.
Juridische blik
Bovenstaande zaak vormt een interessante casus voor de rechtenstudent. Het is immers niet alleen een juridische kwestie, maar emotioneel ook zeer gevoelig. Hieronder een greep uit wat de media de afgelopen dagen over de zaak berichtten. Na het doorspitten hiervan horen we graag in de reacties hoe jij over de zaak denkt. Had Corstius zijn verhaal buiten de media moeten houden met het oog op hoor en wederhoor? Was het wel verstandig van Plasman om met zijn cliënt in een praatprogramma te verschijnen? Hoe waardevol en betrouwbaar zijn je herinneringen nog na zoveel jaar?
Welke (juridische) argumenten wegen voor jou het zwaarst? En: waar ligt de grens tussen berichtgeving en trial by media?
- De juridische kant van #metoo-zaak Jelle Brandt Corstius – NOS
- Uitzending Pauw laat zien waarom slachtoffers zwijgen – NRC
- Gijs van Dam heeft iedereen een grote dienst bewezen – AD
- Advocaat Plasman noemt Brandt Corstius ‘uiterst ongeloofwaardig’ – Trouw
- ‘Welles-nietes-discussie verkrachting Jelle Brandt Corstius helpt slachtoffers niet’ – RTL Nieuws
- Neuropsycholoog over #metoo-zaken: geheugen werkt niet als computer – NOS
- Dit hoort thuis in een rechtszaal, niet op televisie – Metro
- Wat als Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam allebei gelijk hebben? – Reporters Online
- #MeToo-verhalen stellen journalisten voor dilemma – NRC