De Jumbo-bomber

Criminelen in de 21e eeuw worden steeds digitaler. Alhoewel, dat geldt niet voor Alex O. De Groninger, met bijnaam “Jumbo-bomber”, hield in 2015 de gemoederen bezig toen hij de gelijknamige supermarktketen afperste en explosieven plaatste in een aantal filialen.

Door Habon Abdulahi 

Zijn eis: 2.000 Bitcoins. Jumbo gaf geen gehoor. O. plaatste vervolgens explosieven om zijn woorden kracht bij te zetten. Eén van de explosieven lag tegen de gevel van de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Het pakketje werd om twee uur ’s nachts ontdekt door een voorbijganger.

In 2016 veroordeelde de rechter hem tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar en betaling van een schadevergoeding. O. was alles behalve tevreden met de uitspraak en ging in hoger beroep. Op 20 april 2018 werd de uitspraak van de rechtbank bevestigd. Het Hof Arnhem-Leeuwarden deed er een schepje boven op en verhoogde de gevangenisstraf met twee jaar.

Het meest opmerkelijke in deze zaak is dat Alex O. stellig blijft volhouden dat hij onschuldig is. Dit terwijl het bewijs zó overweldigend is dat een eerstejaars rechtenstudent na een college Bewijsrecht tot de zelfde conclusie zou komen als de rechters.

In het arrest wordt uitgebreid ingegaan op dit bewijs. Drie stukken springen er daarbij het meeste uit. Om te beginnen zijn er bomkaarten gestuurd naar de Jumbo. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de monsters van de postzegel hetzelfde DNA-profiel hebben als de verdachte. Ook is er een haar van O. gevonden op één van de explosieven. Verder heeft O. kort voordat de explosieven werden gevonden twee kookwerkers gekocht bij de Blokker. Kookwerkers van hetzelfde merk zijn bij de explosieven gevonden. Deze zijn enkel bij de Blokker verkrijgbaar.

Dat er nu een arrest van het gerechtshof ligt, betekent niet dat O. het hierbij laat. Volgens de media is hij nog overtuigd van zijn onschuld. De kans op een procedure bij de Hoge Raad is in ieder geval sterk aanwezig.

Lees de hele uitspraak hier.