Waar tot nu toe slechts hardrijders en door rood rijdende automobilisten met mobiele flitsers gepakt kunnen worden, zal de politie binnenkort ook in staat zijn om appende en bellende automobilisten te betrappen en te bestraffen.
Door Gracièla van Duinkerken
De politie heeft tot nu toe vaak andere technieken gebruikt om (stiekeme) appers te betrappen. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van camera’s op skiboxen of houden ze controles vanuit grote bussen. Vanuit een bus kunnen agenten namelijk zien of ook vrachtwagenchauffeurs zich wel aan de verkeersregels houden, wat vanuit een lage politieauto niet te doen is.
Een jaar geleden was de ontwikkeling van de nieuwe flitsers al in het nieuws, maar inmiddels is het apparaat af. Het apparaat is speciaal ontwikkeld om door voorruiten heen te kijken. De flitsers kunnen door de voorruit zien of er een ‘verdachte situatie’ is. Maar de foto alleen is niet genoeg: het materiaal wordt voorgelegd aan een politiemedewerker die het eindoordeel zal vellen of er sprake is van een strafbaar feit of niet.
Op dit moment moet de politie een whatsapper nog op heterdaad betrappen en vervolgens staande houden. Vanaf 1 juli 2019 vervalt die verplichting en kan het systeem pas echt goed gaan werken. Door de mobiele flitsers hoeven automobilisten die achter het stuur met hun smartphone bezig zijn niet meer staande gehouden te worden. Dan kunnen verbalisanten vanaf kantoor de overtreding vaststellen en de boete op basis van kenteken versturen. De bekeuring van €240 valt via het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) in de brievenbus.
Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog, zegt dat met deze nieuwe apparatuur het veiligheidsprobleem in het verkeer uiteraard nog niet zal worden uitgeroeid, maar het wel een stap in de goede richting is.