De ‘crompouce’ komt voor de rechter

De razend populaire ‘crompouce’, een croissant met tompouce vulling en een laagje roze glazuur, is binnenkort onderwerp van geschil bij de rechter. Een Utrechtse bakker claimt de crompouce op de markt te hebben gebracht en stapt naar de rechter om haar product te beschermen. 

De crompouce is in korte tijd een hype geworden in Nederland, vooral door de massale aandacht op sociale media. In de bakkerijen is de crompouce niet meer weg te denken. Ook supermarkten doen mee; de schappen van de Albert Heijn en de Jumbo liggen vol met de zoete lekkernij.

Merk- en modelrecht

Leuk, al die aandacht, maar wie kwam er eigenlijk als eerste met de crompouce? Ulrika Menig claimt deze al in 2020 tijdens de coronalockdown te hebben bedacht. Toen klanten in haar bakkerij naar de gevulde croissant bleven vragen, besloot ze de merknaam ‘crompouce’ en het product te laten registreren. Ze is het er niet mee eens dat andere bakkers er nu mee aan de haal gaan. “Het product en de merknaam mogen niet zonder toestemming van de officiële ontwikkelaar, mijzelf, gebruikt worden. En er wordt zeer zeker opgetreden tegen inbreuk van dit recht. Want enige credit voor mijn harde werk van toen is denk is best op z’n plaats,” schrijft Menig op de  Instagrampagina van haar bakkerij.

Hoe verder?

Inmiddels heeft Menig al tientallen bakkers aangeschreven, waarbij ze hen de keuze heeft voorgelegd het product uit de schappen te halen of te betalen voor een licentie om het product te mogen verkopen. Met een aantal bakkers is er een deal gesloten, voor anderen zal een rechtszaak volgen. Hoe dit afloopt, blijft nog onzeker.  Duidelijk is wel dat Menig de eerste is die de merknaam en het modelrecht vastlegde. Dit bevestigt het Octrooicentrum Nederland. Echter, de vraag is hoe nieuw de crompouce daadwerkelijk is. Een bakkerij in Zeeland beweert de crompouce al zeker dertig jaar te verkopen. Daarbij is de ene crompouce de andere niet; glazuur of chocolade, Zwitse room of banketbakkersroom; er zijn verschillende varianten. Wordt dus vervolgd.