De Coldcasekalender 2019: vijf opvallende zaken

Het merendeel van de vermissingen en dodelijke misdrijven in Nederland wordt opgelost. Toch blijven er jaarlijks een aantal zaken onopgelost. Voor het derde jaar op rij is er een coldcasekalender uitgebracht waarin de zogenoemde onopgeloste zaken uitgelicht worden, in de hoop om nabestaanden van vermiste of gedode slachtoffers na jaren toch een antwoord te geven op wat er is gebeurd met hun dierbare.

Door Douae Youssef

Op de coldcasekalender staan 52 onopgeloste zaken, voor iedere week één zaak. De kalender wordt verspreid in gevangenissen en via de reclassering, aangezien onder (ex-) gedetineerden vaak veel kennis aanwezig is over gepleegde misdrijven. In de afgelopen jaren kwam duidelijk naar voren dat de coldcasekalender er voor zorgt dat oude zaken daadwerkelijk aandacht krijgen. Zo kreeg de politie vorig jaar 302 tips binnen over zaken die op de coldcasekalender stonden. Van die 302 tips waren er 40 ook daadwerkelijk bruikbaar. Ook zijn er zo’n dertien zaken heropend naar aanleiding van nieuwe feiten die aan het licht zijn gekomen door de coldcasekalender. In dit artikel worden vijf opvallende zaken uit de coldcasekalender besproken.

1. De vermissing van Alwin Sterk

De oudste zaak die op de kalender te vinden is, dateert uit 1972. Het is al ruim 46 jaar geleden dat de destijds 21-jarige student Alwin Sterk voor het laatst werd gezien. De jonge man woonde en studeerde in Amsterdam. Kort voor bekend werd dat hij vermist werd, stuurde hij zijn familie een kaart. Daarna is niks meer van hem vernomen. Er is na al deze tijd nog steeds geen aanknopingspunt met een reden van vermissing. Ook is er geen lichaam gevonden.

2. Lichaamsdelen in een koffer

Op 6 september 1992 worden in de Amsterdamse Prinsengracht en Lauriergracht verschillende lichaamsdelen gevonden van een vrouw die vermoedelijk tussen de 25 en 45 jaar oud is. Een uur later worden nog meer lichaamsdelen gevonden van de desbetreffende vrouw, ditmaal in een grijsblauwe koffer die in de Egelantiersgracht dreef. Het hoofd van de vrouw is nooit aangetroffen. Ook is tot op heden niet bekend geworden om wie het in kwestie ging.

3. Baby in het ijs

In de winter van 2006 spelen drie kinderen in een park in Doetinchem. Wanneer een van hen door een ouder wordt opgehaald, vertelt zij dat zij een baby in het ijs gezien heeft. De andere kinderen bevestigen dit verhaal, waarop de volwassenen op onderzoek uit gaan. Het verhaal van de kinderen blijkt inderdaad te kloppen: er ligt een pasgeboren jongetje in het ijs. Onderzoek wijst uit dat het kind om het leven is gekomen door zeer ernstig geweld. Ruim een decennium later zijn er nog steeds geen nieuwe feiten aan het licht gekomen met betrekking tot dit misdrijf.

4. De moord op Abdeljabbar Tebba

In de zomer van 2007 krijgt de brandweer de melding dat er brand is in een pand in Tilburg. Binnen wordt het lichaam van de 41-jarige Abdeljabbar Tebba aangetroffen. De man is zeer waarschijnlijk om het leven gebracht voordat de brand in de woning gesticht werd. Abdeljabbar handelde in drugs en gebruikte deze ook. De 41-jarige was een bekende in de drugsscene. Het is onbekend of het in casu ging om een liquidatie in het criminele circuit. Opmerkelijk zou dat niet zijn, aangezien slechts twintig procent van de liquidaties in Nederland wordt opgelost.

5. Vrouw om het leven gebracht door messteken

Op nieuwjaarsdag van het jaar 2013 wordt de 48-jarige Marja Nijholt dood gevonden op de oprit van een woning in Oss. De vrouw is met messteken gedood. Marja woont in Enschede en vertrekt de dag ervoor met de trein naar Oss. Rond twee uur ’s middags komt de vrouw daar aan, waarna zij tot negen uur in de avond verward door de stad dwaalt en verschillende mensen spreekt. De vrouw is op zoek naar een slaapplek en is in het bezit van een damesfiets en een rolkoffer.

Later in de nacht wordt de vrouw weer gezien, ditmaal slechts met de koffer aan de hand. Marja wordt rond zeven uur in de ochtend voor het laatst in levende lijve gezien bij een fietstunnel in Berghem. Vervolgens wordt zij dood aangetroffen op een oprit. Een jaar later leek er een doorbraak in het onderzoek met de aanhouding van een dertigjarige man. Enkele dagen later bleek echter dat hij niets met de dood van Nijholt te maken had.

De coldcasekalender is online te vinden voor iedere belangstellende en bevat nog ruim veertig onopgeloste zaken. Ook de coldcasekalenders van de voorgaande jaren zijn te vinden op het internet.