Dag van de Rechtspraak 2017: Rechter van de toekomst

Afgelopen maand mocht ik namens Het Rechtenstudentje de dag van de Rechtspraak, op 28 september, bijwonen. Ik reisde vanuit Maastricht naar Tivoli Vredenburg te Utrecht voor een dag vol interessante workshops en lezingen. Het beloofde een innovatieve dag te worden, nu het thema de rechter van de toekomst was. 

Ik pakte ‘s morgens vroeg de trein vanuit Maastricht naar het centrum van het land. Eenmaal aangekomen in Tivoli Vredenburg kreeg ik een keycord met mijn naamkaartje eraan met vermelding van Het Rechtenstudentje. Wie wel eens in Tivoli Vredenburg geweest is, weet dat het gebouw enorm veel (rol)trappen heeft. Na het afhalen van mijn badge ben ik vijf roltrappen opgelopen en kwam ik terecht in de ruimte waar al een steeds groeiend aantal mensen stonden te praten onder het genot van een broodje en een drankje.

Annechien Steenhuizen opende de dag van de rechtspraak met een welkomstwoord en een aantal stellingen waar het publiek, via de Dag van de Rechtspraak app, kon stemmen. Zo zijn we erachter gekomen dat de rechters hun ICT-skills beoordelen met een cijfer tussen de 3-5 en dat de staat van de rechtspraak wordt vergeleken met een Volvo V70 Station Wagon. Na de rechtspraaklezing van Lord Chief Justice of England en Wales John Thomas, de hoogste rechter van Engeland en Wales, begonnen de verschillende subsessies.

De eerste lezing die ik bijwoonde ging over het brein van de rechter. Dave van Toor, onderzoeker op Universiteit Bielefeld, vertelde over de oordeelsvorming van de rechter vanuit psychologisch perspectief. Door middel van stellingen lichtte hij toe hoe het onbewuste deel van onze hersenen voor een groot deel invloed uitoefent op wat we bewust denken. Volgens hem heeft de wetgever weinig rekening gehouden met psychologische aspecten bij het maken van beslissingen.

Na een korte pauze begon mijn tweede subsessie: een gesprek tussen Takvor Avedissian, voorzitter van het bestuur van Rechtbank Overijssel en Jaan de Hoop Scheffer in een soort collegetour-achtige opzet. We zaten met een kleine groep te luisteren over hoe het werkt in situaties waar de rechter geen optie meer is. Scheffer is jarenlang diplomaat geweest en kon hier uitgebreid over vertellen. Hoewel hij zelf nooit rechter heeft willen worden, had hij toch een interessante kijk op bepaalde elementen in het recht.

Twee intensieve sessies achter de rug hebbende, liep ik naar de ruimte waar we werden ontvangen. Hier werd de dag afgesloten met een speech door Frits Bakker, voorzitter van de Raad van de Rechtspraak. De Dag van de Rechtspraak kwam hier tot een einde en er kon worden geborreld met een glas wijn en lekkere hapjes.

Fun fact: #DagvdRechtspraak was trending topic op Twitter op 28 september!

Opening door Annechien Steenhuizen

Uitzicht vanuit Tivoli Vredenburg

De ontvangst- en borrelruimte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

reacties