D66 wil grote macht databedrijven aanpakken

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) heeft een initiatiefnota ingediend met voorstellen om de groeiende machtspositie van de data- en technologiebedrijven tegen te gaan. De nota is een reactie op het dreigende gevaar dat bedrijven die gebruik maken van big data, zoals Facebook en Amazon, te veel macht krijgen.

Door Eline van der Zwaag

De beweging die op gang kwam met #MeToo, de Arabische Lente en de verspreiding van nepnieuws: recente ontwikkelingen die allemaal te maken hebben met de groeiende machtspositie van grote technologiebedrijven. Rondom deze bedrijven is geregeld sprake van misstanden, zoals het schenden van privacyregels, belastingontduiking en buitenlandse inmenging in politieke advertenties.

Verhoeven wil kortgezegd dat de grote technologiebedrijven die handelen in data aan strengere mededingingsregels moeten voldoen. Onder andere zal de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bedrijven moeten kunnen verplichten om data met concurrenten te delen. Op die manier krijgen zij geen kans om dominerend te worden op de datamarkt.

Daarnaast vindt het D66 kamerlid dat de ACM bedrijven moet kunnen bevelen bedrijfsonderdelen af te stoten als ze zich schuldig maken aan marktmisbruik. Tenslotte wordt voorgesteld om de boetes bij overtreding van kartelregels te verhogen naar 25 tot 50 procent van de omzet.

Om dit te kunnen bereiken moet de Mededingingswet worden aangescherpt. Die wet is immers in 1997 al ingevoerd en is dus niet toegesneden op de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Verschillende Tweede Kamerfracties steunen de basisgedachte van Verhoeven om het marktmisbruik van grote technologiebedrijven tegen te gaan. Het is daarom wachten op de regering of de Kamer, want het indienen van een concreet wetsvoorstel is de eerste stap naar een oplossing.